Pastori paimentaa netissä

Monenlaiset tahot haluavat nykyään näkyä sosiaalisissa medioissa. Yksityisten ihmisten lisäksi Facebookista ja Twitteristä löytyy myös monia yrityksiä ja muita yhteisöjä. Sieltä löytyy myös Lahden Helluntaiseurakunnan pastori Teemu Kunto, jonka mielestä seurakunnan pitää olla läsnä siellä, missä ihmisetkin ovat.

internet
Lahden Helluntaiseurakunnan pastori Teemu Kunton mielestä seurakunnan pitää olla läsnä siellä missä ihmisetkin ovat.YLE / Niko Rönkkö

Onnistuuko sielunhoito internetissä?

- Kyllä, tosin asia ei ole niin yksinkertainen kuin aluksi saattaisi luulla. Netti on oma ympäristönsä, joka asettaa omia haasteitaan. Onhan se erilaista pohtia asioita nettiympäristössä, mutta toisena osapuolena on kuitenkin aina oikea ihminen, jolle saattaa olla jopa helpompaa puida asioita sähköisesti kuin kasvokkain, miettii Kunto.

Seurakuntalaiset saattavat lähestyä sielunhoitajaa mitä moninaisimmissa asioissa, kärsiikö yksityisyys internetissä?

- Ei, sielläkin asioista voidaan käydä sananvaihtoa siten, että yksityisyys säilyy. Tämän asian kanssa joutuu aina silloin tällöin painimaan, kun joku seurakuntalainen lähestyy jossain yksityisasiassa - olen välillä puuttunut joihinkin yhteydenottoihin ja ohjannut näitä ihmisiä sellaisille väylille, joille sivullisilla ei ole asiaa.

Päivystääkö pastori netissä kellon ympäri?

Nykyaikaiset viestintävälineet muokkaavat ihmisten käsitystä ajasta ja ajankäytöstä siten, että monet saattavat olettaa, että vastaanottaja on aina tavoitettavissa. Tuoko tämä ongelmia?

- Silloin, kun elettiin näiden viestintämuotojen alkuhuumassa, olivat ihmiset vähän liiankin innokkaita roikkumaan netissä, mutta sittemmin tilanne on tasaantunut. Jokainen vetää itse rajan siitä, miten on tavoitettavissa ja muiden on kunnioitettava sitä. Minulle on itsestäänselvyys, etten ole aina tavoitettavissa, kertoo Kunto.

Internetistä on sanottu, että tieto säilyy siellä ikuisesti, muodossa tai toisessa. Omat sanomiset vaikka kymmenen vuoden takaa voivat yhtäkkiä nousta esiin. Saattaako tämä aiheuttaa kiusallisia tilanteita?

- No, ei oikeastaan. Tarkoituksena ei ole kiillottaa omaa sädekehää ja jaella ylhäältäpäin ikuisia totuuksia. Netti on siitä mielenkiintoinen ympäristö, että se tuo tässä mielessä esille myös virheet, enkä pelkää sitä, että joudun joskus myöntämään olleeni väärässä. On tavallaan vapauttavaakin, että oma vajavaisuus on läpinäkyvää. Tilanne olisi erilainen, jos haluaisi vetää sellaista roolia, että on erehtymätön ja kaikkivoipa.

Tällä hetkellä ihmiset ovat valtavan kiinnostuneita sosiaalisista medioista - niistä puhutaan, niitä analysoidaan ja niissä halutaan olla esillä. Ovatko seurakunnat tulleet pysyvästi osaksi tätä maailmaa?

- Kyllä, meille tämä ei ole mikään projekti, jolla on määräaika. Facebookilla on Suomessa yli miljoona jäsentä, eli se on hyvin merkittävä keskusteluympäristö ja silloin meidänkin on oltava osa tätä maailmaa. Eihän Jeesuskaan jäänyt sinne vuorelle huutelemaan suuria totuuksia alamaisilleen, vaan eli sitä tavallisen ihmisen elämää, kiteyttää Kunto.

Lähteet: YLE Lahti