1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalamaraton kisataan viikonloppuna Helsingissä

Kymmenes Kalamaraton ongitaan lauantaina ja sunnuntaina Helsingin vesillä. Maratonissa tarkoituksena on saalistaa mahdollisimman monta eri kalalajia. Tänä vuonna hermoja vaativan kilpailun suojelijaksi on lupautunut tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Kalastuskilpailu
Kalamiehet kärkkyvät saalista Helsingin Vanhankaupunginlahdella.
YLE

Matoa koukkuun ja siimat kireiksi. Näin moni kalamies- ja nainen toivoo lauantaina alkavan Kalamaratonin kynnyksellä. Ensikertalainen Jari Käpylä ei lähde nöyristelemään vapa kädessä.

– Meidän joukkueen tavoitteena on saada 15-20 kalalajia Se on kova tavoite ensimmäisenä vuotena, mutta kovasti yritetään, linjaa Vanhankaupunginlahden rannalla kisaan tuntumaa hakeva Jari Käpylä.

Haetaan lajeja, ei vonkaleita

Vuorokauden kestävän Kalamaratonin tavoitteena ei ole mahtavat saaliit, vaan kalalajien määrä. Helsingin kalaiset vedet, esimerkiksi Vanhankaupunginlahti, ovat ihanteellisia kisaan. Vesissä uiskentelee muutama harvinaisuuskin, kuten allikkosalakka.

– Viime vuonna saatiin ensimmäistä kertaa mustakitatokko Helsingin Katajanokalla Kala on tulokaslaji. Nyt kun porukka on treenannut enemmän, niin niitä nousee säännöllisen epäsäännöllisesti, hehkuttaa Kalamaratonin tuomariston jäsen Juha Salonen.

Porukka pistää itsensä likoon

Ainakin 50 joukkuetta lähtee tavoittelemaan kunniaa ympäri merenlahtia, jokia ja ojia. Mammonan perässä kalastajat eivät juokse, vaan maineen. Kalastajat ottavat kisan tosissaan ja ovat valmiita uhrautumaan veden samureiden edessä.

– Tuolla yhteen lahteen laskee pikkuinen oja. Kalat ongitaan siellä melkein rumpuputken sisältä. Sieltä tulee pientä piikkikalaa ja muuta sellaista. Jos ei niitä tarpeeksi ajoissa ole saatu kiinni, niin päätä putkeen vaan, hymähtää ensikertalainen Jari Käpylä.

Lähteet: YLE Helsinki/ Jarno Virtanen

Lue seuraavaksi