Raati ruotii runoja Kirjailijatalolla

Runopuulaaki -kilpailu etsii Suomen parasta runosuonen omistajaa. Keski-Suomen alkukarsinta käydään tänään Kirjailijatalolla Jyväskylässä, missä jatkoon pääsystä kisaa 14 runosielua.

sanataide
Vesa Lahti ja tuottaja Laura-Kristiina Moilanen Keski-Suomen Kirjailijat ry:stä.
Runopuulaakin 2010 Keski-Suomen karsintaa ovat järjestämässä yhdessä YLE Keski-Suomen kanssa johtokunnan jäsen Vesa Lahti ja tuottaja Laura-Kristiina Moilanen Keski-Suomen Kirjailijat ry:stä.YLE Keski-Suomi/Arvo Vuorela

Keski-Suomen Runopuulaakin esikarsinnasta pääsee jatkoon kahdeksan runoilijaa. Myös kisan aluekarsinta käydään Keski-Suomen Kirjailijatalolla ja se radioidaan YLE Radio Suomessa 22. heinäkuuta. Aluekarsinnasta paras pääsee valtakunnalliseen finaaliin Helsingin Juhlaviikoille torstaina 26. elokuuta.

RUNOPUULAAKIN SÄÄNNÖT

1. Runopuulaakiin runoilija ilmoittautuu lähettämällä vähintään yhden runon, joka on luettavissa Yleisradion nettisivulta ilman erillistä tekijänoikeuskorvausta.

2. Puulaakin esikarsintaan Jyväskylän Kirjailijatalolla 14.5. ja radioitavaan karsintaan 22.7. runoilija osallistuu yksin. Esitettävien runojen on oltava runoilijan omia, mutta niiden ei tarvitse olla samoja kuin netti-ilmoittautumisessa.

3. Esityksen kesto on rajattu kolmeen minuuttiin. Ajanotto alkaa runoilijan ensimmäisestä sanasta. Ajan päättyminen ilmoitetaan kilpailijalle, ja ajan ylityksen tuomaristo arvioi kohtuulliseksi katsomallaan tavalla.

4. Mikrofonin ja tekstipaperin lisäksi muun rekvisiitan tai musiikin käyttö ei ole sallittua.

5. Runoilijan on tultava esiintymispaikalle viimeistään puoli tuntia ennen karsintojen ja finaalin alkua niin, että varasijoille päässeet ehtivät valmistautua ja suoran lähetyksen onnistuminen varmistuu.

6. Ensimmäisellä kierroksella runoilijoiden esiintymisjärjestys arvotaan.

7. Kilpailun tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa. Raadin viisi yleisöjäsentä valitsee järjestäjä ennen kilpailun alkua vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden, puolueettomien ja arvostelukykyisten kansalaisten joukosta.

8. Yleisöraati jakaa pisteet asteikolla 1,0 - 10,0 niin, että 10 on paras. Ylin ja alin arvostelu jätetään huomioimatta ja kolmen keskimmäisen pisteet lasketaan yhteen. Tasapisteissä karsinnan juontaja valitsee jatkoon pääsijän.

9. Toiselle kierrokselle raati valitsee puolet runoilijoista, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut.

10. Esikarsinnasta suoraan radiokarsintaan 22.7. jatkaa kahdeksan eniten toisella kierroksella pisteitä saanutta. Radioitavassa kahdeksan runoilijan karsinnassa ja finaalissa toiselle kierrokselle jatkaa neljä runoilijaa.

11. Karsintojen kolmannelle kierrokselle raati valitsee kaksi kilpailijaa, joista voittajan valitsee sama tuomaristo. Alueellisen radiokarsinnan voittaja jatkaa valtakunnalliseen loppukilpailuun, joka järjestetään Helsingissä 26.8.2010. Runopuulaakin voittaja on myös kymmenes Poetry slamin Suomen mestari.

12. Runopuulaakin säännöistä vastaavat yhteistyössä runokarsintojen järjestäjät, Runokukko ja Yleisradio.

Lähteet: YLE Keski-Suomi