Kansantanssia ja kuorolaulua kimpassa

Laulu-Jaakot ja Ottoset yhdistävät ainutlaatuisesti eri taidemuotoja kevättempauksessaan. Yleisölle luvataan vastakohtia, vaihtelua, musiikkia ja liikettä.

Pietarsaaren Laulu-Jaakot kuoronjohtajansa Vuokko Heikkilän kanssa. Kuva: Markku Jokela

Kansantanssiryhmä esiintyy aniharvoin mieskuoron säestyksellä, saati että mieskuorolaiset ottavat tuntumaa tanhuaskeliin. Kun perinteinen mieskuoro kohtaa nuorta tanssi- ja pelimannienergiaa puhkuvan kaustislaisryhmän, syntyy jotain uutta.

- Koitetaan saada siitä sellainen fuusio niin, että ne tukevat toisiaan. Esitykseen tulee näin monenlaisia elementtejä, selventää Laulu-Jaakkojen kuoronjohtaja Vuokko Heikkilä.

Kun Kaustiselta kotoisin oleva Heikkilä astui Laulu-Jaakkojen johtoon, kyselivät kuorolaiset oitis, löytyisikö kansanmusiikkipiireistä yhteistyön mahdollisuuksia. Ja löytyihän niitä, Heikkilä itsekin soittaa Ottosten pelimanniryhmässä viulua. Yhteistyö Ottosten kanssa laittoi mieskuoron koville, kuoro opetteli laulamaan rytmisesti haastavia kappaleita orkesterin kanssa ja jotain ehkä vieläkin vaativampaa...

- Meitä miehiä rupesi matkan varrella jo mietityttämään, kun Vuokko veti meitä mukaan kaiken maailman askeltamisiin. Pelättiin, että joudutaanko tässä jopa tanssimaan, mutta onneksi sitä tanssia ei meiltä löydy niin paljoa, naurahtaa Antero Varila Laulu-Jaakoista.

- Jaakkojen jaloissa nähdään muun muassa polskan etuaskelta. Se on Laulu-Jaakkojen bravuriaskel tässä konsertissa. Pääasiassa mennään kuitenkin kävelypohjalta, sanoo Ottosten koreografi Miia Timonen.

Ja sen polskan etuaskeleeseen ottamiseen miehet saavat keskittyä ilman laulamista.

Ryhmät esiintyvät perjantaina Kaustisella ja lauantaina 22.5 Pietarsaaressa. Esityksissä kuullaan ja nähdään sekä ryhmien omia ohjelmanumeroita että varta vasten tilaisuutta varten valmistettua tuotantoa.

Pietarsaarelainen Laulu-Jaakot esittävät sekä mieskuorolaulun hittejä että uudempaa mieskuorotuotantoa. Kaustiselta kotoisin olevasta Ottosten ohjelmistosta löytyy uusia koreografioita perinteiseen ja uuteen kansanmusiikkiin. Konsertin yhteisnumerot ovat Ottosten koreografi Miia Timosen ja musiikin sovittaja Sampo Korvan käsialaa.