Aamun lehdet

Aamun lehdet puivat esimerkiksi Tiitisen listaa, ajokortin hintaa ja öljyonnettomuutta.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa yhteiskunnan murroksesta ja korkeimmasta hallinto-oikeudesta. KHO päätti keskiviikkona, että suojelupoliisin ei tarvitse julkistaa Tiitisen listaa. Iltalehti luonnehtii päätöstä yllätykseksi, sillä listan julkisuudesta on väännetty eri oikeusasteissa kauan. Samaan aikaan yhteiskunnallinen kulttuuri on muuttunut avoimuutta korostavaksi, kuten esimerkiksi vaalirahakohu osoittaa.

Lehden mielestä murros on ilmeisesti jäänyt KHO:ssa huomaamatta, sillä se päätti asettua puolustamaan Supon oikeutta jatkaa lähihistorian salailua. Lehden mielestä päätös osoittaa halveksuntaa kansanvaltaa kohtaan.

Iltalehden mukaan ainoa todellinen huoli listan julkistamisessa on syyttömien ihmisten maineen tahriintuminen. Tiitisen lista on luonteeltaan vihjelista, eivätkä listalla olijat ole välttämättä tehneet mitään arveluttavaa. Lehden mielestä ongelma on kuitenkin helppo ratkaista antamalla lista aluksi tutkijoiden käyttöön.

Iltalehti arvioi, että Tiitisen lista on nousemassa supon ja KHO:n salailupolitiikan takia asemaan, jota se ei ansaitse. Kaikessa puutteellisuudessaan lista on rähmällään olon ajan symboli, lehti toteaa.

Puutteellinen turvallisuusajattelu vaivaa öljy-yhtiötä

Kansan Uutiset (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa öljy-yhtiö British Petroleumista, joka tinki turvallisuudesta Meksikonlahdella. Kolmisen viikkoa sitten Meksikonlahdella räjähti öljynporauslautta, ja öljyä on vuotanut mereen siitä lähtien 750 000 litran päivävauhdilla. Vastuu ja tulevat korvaukset onnettomuudesta kuuluvat lehden mukaan British Petroleumille.

Brasilia ja Norja vaativat ainoina maina öljy-yhtiöitä varmistamaan syvän meren öljynporausreiät erityisillä hätäventtiileillä. British Petroleum on vastustanut vastaavaa sääntelyä Yhdysvalloissa eikä se myöskään ole ryhtynyt vapaaehtoisiin varotoimiin, koska järjestelmä on yhtiön mielestä liian kallis.

Kansan Uutisten mukaan kukaan ei voi tietää, olisivatko hätäventtiilit toimineet öljynporauslautan räjähdyksessä, mutta lehti pitää yhtiön asennetta kuvaavana. Öljy-yhtiöiden poratessa yhä syvemmälle, riskit kasvavat. Samaan aikaan yhtiöt haluavat pitää kulut kurissa ja ovat valmiita ottamaan kohtalokkaitakin riskejä.

Riskikäyttäytyminen kuriin

Kaleva (siirryt toiseen palveluun) on huolissaan ajokortin hinnan karkaamisesta ja liikenneasenteista. Liikenteen turvallisuusvirasto teki hiljattain ehdotuksen, jonka mukaan autokoulun ajo-opetustunteja lisättäisiin nykyisestä kymmenellä ajokerralla. Syynä on se, että nuorten kuljettajien auto-onnettomuuksien määrä ei ole vähentynyt tarpeeksi kymmenen viime vuoden aikana.

Lehden mukaan olennaisempaa kuin se, miten nuoret ajavat tutkinnossa, on se, miten he kuljettajat ajopeliään viikonloppuöinä. Silloin ovat sattuneet viime vuosien karmeimmat onnettomuudet ja on kyseenalaista, vaikuttaako ajo-oppituntien lisääminen mitenkään riskikäyttäytymiseen.

Kalevan mielestä Trafin selvityksessä tuntuu astian maku. Ehdotusten toinen tilaaja on Autokoululiitto eikä siksi ole suuri yllätys, että esiin nousee autokoulujen roolin vahvistaminen kuljettajatutkinnossa. Lehti huomauttaa, että ajokorttien hinnat ovat Suomessa jo nyt kovat. Kalevan mielestä mahdollisuutta ajokortin hankintaan voi nyky-yhteiskunnassa pitää kansalaisoikeutena, jonka kustannusten pitäisi kuitenkin olla järkevissä rajoissa. Siksi Suomessa pitäisikin harkita sitä, että ajokortin voisi saada osana kouluopetusta.

Esimerkillistä kimppakyyditystä

Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) iloitsee kimppakyydeistä. Mynämäki aloittaa syksyllä kimppakyytipalvelun, jonka kautta kuntalaiset voivat hakea ja tarjota yhteiskuljetuksia. Palvelu sopii niin työmatkalaisille kuin lapsiaan harrastuksiin kyyditseville vanhemmille.

Lehden mukaan kyseessä on hieno idea, jolle on syytä toivottaa menestystä. Vihdoinkin löytyy kunta, joka ei vain puhu vihreydestä, vaan myös tekee jotain konkreettista ympäristönsuojelun hyväksi, lehti kirjoittaa.

Lähteet: YLE Uutiset