Speden keksinnöt jatkavat eloaan

Pertti Spede Pasasen keksinnöt ovat löytäneet vaalijansa Nastolassa, jossa perintöä pitää elossa yrittäjä Raimo Kaukinen. Spede ja nastolalaisyrittäjä keksivät ja kehittelivät yhdessä. Speden syntymästä tuli huhtikuussa kuluneeksi 80 vuotta.

Spede Pasanen
Raimo Kaukinen perusti yhdessä Spede Pasasen kanssa Spede-Idean, joka jatkaa toimintaansa edelleen.YLE / Miia Lahti

Yhteistyö nastolalaisen yrittäjän Raimo Kaukisen kanssa alkoi 80-luvun puolivälin tietämillä Speden Lentävät Luupäät -elokuvan jälkimainingeissa. Vuonna 2000, vuotta ennen Spede Pasasen kuolemaa, miehet perustivat yhdessä Spede-Idean, joka jatkaa toimintaansa edelleen.

- Pikku hiljaa hän tykkäsi käydä minun pajalla. Hän harjoitteli siinä pihalla golfia ja muuta. Spede oli kiinnostunut tekemisestä ja asioiden valmistamisesta, Kaukinen kertoo.

Vuosien varrella miehet ideoivat ja rakensivat mitä hulluimpia keksintöjä. Keksinnöt eivät ole jääneet pölyttymään pajan nurkkiin vaan osa on edelleen käytössä, esimerkiksi spedelinko, kiertää maailmalla edelleen.

- Linkoa tuli kehitettyä myöhemmin uudelleen ja se on käytössä ympäri maailmaa, toissa keväänä San Franciscossa ja maailman suurimmassa lumilautailutapahtumassa.

Ideoita syntyi liukuhihnalta

Spede Pasanen oli Kaukisen sanojen mukaan erittäin idearikas. Edellistä keksintöä ei ehditty välttämättä edes rakentaa loppuun kun hän oli seuravaan kimpussa.

- Paljon jäi keskeneräiseksi kun tuli aina uusia ideoita. Aina kun saatiin joku valmiiksi niin se unohdettiin ja aloitettiin uusi projekti. Välillä hänen poissa olessaan hieman sitten muuttelin niitä ja tein vahvemmaksi ja toimivaksi niitä, muistelee Kaukinen.

Spede vietti aikaa Nastolassa runsaasti keksintöjen parissa ja saattoi joskus ajaa kaksi kertaa päivässä Lauttasaaresta pajalle.

- Hän joskus mainitsi, että häntä kyllästyttää tv-ohjelmien teko ja hän haluaisi siirtyä tänne. Sitten hän myi tv-yhtiönsä ja oli tarkoitus muuttaa tänne Nastolaan. Käytiin muun muassa tonttia katsomassa hänelle Kukkasjärven rannalta.

- 70-vuotissynttäreitään hän vietti myös täällä. Hän soitti minulle edellisenä päivänä ja tiedusteli mitä olen tekemässä seuraavana päivänä. Täällä sitten juotiin kahvit, luettiin iltapäivälehdet ja lähdettiin huoltoasemalle juhlalounaalle.

Keksinnöt kiinnostavat

Spede Pasanen ideoimat keksinnöt ovat olleet viime vuosina hyvin vähän esillä. Hänen kuolemansa jälkeen Patentti- ja rekisterihallituksen Innogalleriaan kerättiin Speden keksintöjä näytteille.

- Hän lupasi sen ennen kuolemaansa ja se sitten tehtiin. Sen jälkeen olen itse jotain pieniä järjestänyt, esimerkiksi julisteita on ollut näytteillä.

- Viime aikoina on tullut aika paljon kyselyitä Keski-Suomesta. Pari kaupunkia on halunnut jopa sellaisen keksintöpajan sinne. Hienoa olisi jos keksinnöt säilyisivät Nastolassa, Kaukinen kertoo.

Lähteet: YLE Lahti