Neljä maata mukaan kiisteltyyn Niilin sopimukseen

Neljä Afrikan valtiota synnytti perjantaina niin sanotun Niilin sopimuksen, joka luo pysyvän komission Afrikan halki virtaavan joen hallinnoimiseksi. Sopimus on suututtanut siitä pois jääneet Egyptin ja Sudanin.

Ulkomaat
Niilin alue Kansainväliseltä avaruusasemalta nähtynä.
Nasa TV / EPA

6 600 kilomteriä pitkä Niili virtaa Välimereen Victorianjärvestä. Se on elintärkeä veden ja energian lähde yhdeksälle Afrikan valtiolle.

Siirtomaa-ajalta peräisin oleva sopimus antaa Egyptille veto-oikeuden Niilin yläjuoksulla sijaitsevien maiden patoihin ja muihin suuriin rakennushankkeisiin. Nämä maat ovat valittaneet sopimuksen epäoikeudenmukaisuudesta.

Nyt Tansania, Uganda, Ruanda ja Etiopia tekivät keskenään sopimuksen Niilin käytöstä. Kenian, Burundin ja Kongon demokraattisen tasavallan uskotaan liittyvän siihen vuoden kuluessa.

Maiden nyt perustaman komission päämaja on Victorianjärven rannalla Entebbessa Ugandassa. Komissio valvoo ja tarvittaessa estää Niilin käyttöön liittyviä projekteja.

- Niilin resurssit ovat kaikkia eikä vain muutamia sen valtioita varten, Etiopian vesivaroista vastaava ministeri Asfaw Dingamo sanoi.

Egypti vastustaa komissiota jyrkästi. Maan hallitus sanoo ottavansa käyttöön kaikki mahdolliset lailliset ja diplomaattiset nykyisen Niilin sopimuksen pitämiseksi ennallaan. Sen mukaan Egypti valvoo suurinta osaa joen hyvödyntämisestä.

Egypti on väkirikkain arabimaa. Nykyisellä väestönkasvun ja ilmastonmuutosten vauhdilla Egypti alkaa kärsiä vesipulasta vuonna 2017.

Lähteet: Reuters