Brittinäyttelijä syyttää Polanskia hyväksikäytöstä

Brittiläinen näyttelijä Charlotte Lewis väittää, että elokuvaohjaaja Roman Polanski käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen, kun hän oli 16-vuotias.

kulttuuri

Elokuussa 43 vuotta täyttävä näyttelijä kertoo hyväksikäytön tapahtuneen Polanskin Pariisin asunnossa vuonna 1982, eli viisi vuotta sen jälkeen kun ohjaavan väitetään raiskanneen 13-vuotiaan tytön Los Angelesissa.

Asianajajansa mukaan Lewis ei ole aikeissa nostaa oikeusjuttua ohjaajaa vastaan, mutta on valmis todistamaan asiasta oikeudessa. Lewis kertoo tuoneensa asian julkisuuteen, koska Polanski yrittää välttää oikeuden eteen joutumisen Yhdysvalloissa.

Polanskin puolustusasianajaja Georges Kiejman kertoi ranskalaiselle I-Télé -uutiskanavalle Pariisissa olevansa ällistynyt näyttelijän väitteistä. Mikäli Lewis jatkaa syytösten esittämistä, viemme hänet mahdollisesti oikeuteen, Kiejman kertoi. Ohjaajan Yhdysvalloissa toimivien asianajajien tiedottaja puolestaan kertoi, ettei heillä ole mitään tietoa Lewisin väitteistä.

Yhdysvallat on vaatinut 76-vuotiaan Polanskin luovuttamista oikeudenkäyntiin vastaamaan yli 30 vuoden takaiseen syytökseen 13-vuotiaan tytön raiskaamisesta. Raiskaustapaus tapahtui vuonna 1977. Polanski tunnusti seksuaalisen hyväksikäytön seuraavana vuonna, mutta pakeni Yhdysvalloista ennen kuin oikeusistuin ehti antaa asiassa päätöksen.

Polanski pidätettiin viime syksynä Sveitsissä Yhdysvaltojen antaman pidätysmääräyksen nojalla. Joulukuun alusta lähtien ohjaaja on ollut kotiarestissa Gstaadissa sijaitsevassa alppimajassaan.

Lewisilla oli pieni rooli Polanskin elokuvassa Merirosvot vuonna 1986, ja samalta vuodelta hänet muistetaan Eddie Murphyn tähdittämästä elokuvasta Kultainen lapsi.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset