1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Karigasniemi

Rajakauppa sai vauhtia euron notkahduksesta

Norjan kruunu on vahvistunut euroon nähden noin 10 prosenttia puolessa vuodessa ja noin parikymmentä prosenttia puolentoista vuoden takaisesta pohjanoteerauksesta. Ylä-Lapin rajakauppiaat ovat ottaneet Norjan kruunun vahvistumisen ilolla vastaan.

Norjan kruunun vahvistuminen näkyy rajakaupassa. Kuva: YLE

Norjan kruunun arvonnousu on lisännyt norjalaisten ostohalukkuutta Suomessa.

Karigasniemeläisen kauppiaan Seppo Härkösen mielestä rajakaupalla on nyt kulta-ajat.

- On ihana olla kauppiaana ja yrittäjänä rajalla nyt. Tämä on parasta aikaa, koska meillä on ollut niin paljon ongelmia. On joskus mukava, että on asiat näin päin, jolloin asiat eivät ole kiinni ulkopuolisista.

Härkösen mielestä Norjan kruunun vahvistuminen on normalisoinut tilanteen.

- Jos nyt tapahtuu kehitystä meillä tai yleensä rajakaupassa, niin se kertoo myös kauppiaan ja henkilökunnan osaamisesta.

"Kruunu ei tarvitse vahvistua liikaa"

Ylä-Lapin rajakauppiaat iloitsevat Norjan kruunun vahvistumisesta. Kruunun keskikurssi euroon nähden oli perjantaina 7.76. Nuorgamilainen kauppias Jari Suomenrinteen mukaan kurssikehitys näkyy heti hinnoissa.

- Hetihän se näkyy esimerkiksi polttoaineen hinnassa. Nyt tilanne on lähellä sitä aikaa kun Suomessa otettiin euro käyttöön.

Karigasniemellä vuosikymmeniä rajakauppaa pyörittänyt Seppo Härkönen toteaa, että vaikka oikeaan suuntaan on menty, niin Norjan kruunu ei tarvitse vahvistua liikaa.

- Toivon ettei Norjan kruunun kurssi menisi paljon, paljon paremmaksi, sillä pitäähän kauppiaiden myös Norjan puolella elää ja saada leipää, Härkönen sanoo.

60 vuotta rajakauppaa

Karigasniemessä juhlitaan lauantaina rajakaupan 60-vuotista taivalta 2 000 vieraan grillijuhlilla. Härkösen perhe, Pauli ja Hilkka Härkönen aloittivat rajakauppiaana vuonna 1950 Rovasuvannossa.

- Aluksi äiti ja isä olivat renkinä ja sitten vuokralla Westillä. Siitä se lähti. Meillä oli aluksi 80 neliön kauppa, jota laajennettiin myöhemmin vuonna 1973 130-neliöiseksi, kertoo Seppo Härkönen.

Härkösten kauppa Rovasuvannossa oli Tenojoen varressa. Koska maantietä kylään ei ollut, niin kauppamatkoja ei voitu tehdä autoilla vaan kulkupeleinä oli muut välineet.

- Talvella Tenoa pitkin meni auratie Utsjoelle ja sitä kuljettiin hevosilla. Kesäisin jokea pitkin kuljettiin veneillä, Härkönen kertoo.

Härkösen mukaan kaupanpito Rovasuvannossa alkoi pian käydä vaikeammaksi koska paikka ei ollut luonnollinen pysähdyspaikka, vaan asiakkaat kulkivat paikan ohi.

Perhe päätti 1970-luvulla siirtää kaupan Karigasniemeen, josta oli tullut kyläkeskus ja tärkeä solmukohta Utsjoen kunnassa.

- Isä oli ostanut Karigasniemestä tontin ja niin me avattiin 6.12.1979 kauppa tänne.

Seppo Härkösen mukaan kauppa ei alussa meinannut kannattaa Karigasniemessäkään.

- Suurin vika oli varmaan siinä, että meitä oli tässä äidin ja isän lisäksi lapsia töissä, eikä kukaan osannut ottaa roolia vaan kaikki olivat vaan töissä. Sitten kellään ei ollut koulutustakaan, eikä kauppiaaksi voi alkaa, jos ei kehitä itseään.

- Suurten vaikeuksien jälkeen päätettiin, että minusta tehdään kauppias ja vuodesta 1984 saakka minä olenkin ollut kaupan vetäjänä.

Grillijuhlat syntyivät sattumalta

Karigasniemen kevääseen ovat kuuluneet Härkösen grillijuhlat jo 2000-luvun taitteesta saakka. Seppo Härkösen mukaan idea syntyi sattumalta.

- Norjaan ei saanut viedä lihaa hullun lehmän taudin vuoksi ja joku kysyi mitä niillä lihoilla voi tehdä. Minä totesin vitsinä, että joutaisi vaikka grillata. Kun olin menossa kauppiaspäiville, niin luin sitten teksti-tv:stä, että rajakauppias aikoo järjestää isot grillijuhlat.

Härkösen mukaan vitsistä syntynyt idea on ollut loistavaa markkinointia.

- Ideana se oli hyvä. Se oli semmoinen ponnahduslauta keskellä maaliskuuta. Silloinhan ei saanut vielä viedä lihaa Norjaan ja grillijuhlilla me paistettiin kaikki ne lihat, jotka olisi saattaneet pilaantua.

Parhaimmillaan grillijuhlat ovat vetäneet yli 2 000 innokasta Karigasniemeen tapaamaan tuttuja.

- Viime vuonna oli vain 1 960 vierasta, mutta kyllä me odotetaan nytkin yli 2 000 ihmistä. Tämä on sellainen sosiaalinen tapahtuma, jossa ihmiset tulevat katsomaan mitä on tarjolla ja lisäksi tapaamaan tuttuja vuosien takaa, Seppo Härkönen sanoo.