1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsalaisen Muhammed-pilapiirtäjän koti yritettiin polttaa

Muhammed-karikatyyreistä tunnetun pilapiirtäjä Lars Vilksin koti yritettiin polttaa lauantain vastaisena yönä. Vilks ei ollut kotona hyökkäyksen aikana, eikä kukaan loukkaantunut.

Ulkomaat
Lars Vilks puhuu puhelimeen kotonaan Etelä-Ruotsin Nyhamnslagessa.
Muhammed-kuvistaan uhatuksi joutunut taiteilija Lars Vilks.Björn Lindgren / EPA

Vilksin Etelä-Ruotsissa Nyhamnslägessä sijaitsevan kodin ikkunat rikottiin ja sisälle heitettiin muovipulloja, joissa oli bensiiniä.

- En ollut kotona viime yönä. Ikkunani oli isketty rikki ja verhot oli yritetty sytyttää tuleen ulkoa päin. Palo ei kuitenkaan levinnyt, Vilks kertoi lauantaina Helsingfors Dagblad -lehdelle.

Pulloista syttynyt pieni tulipalo sammui itsekseen.

Skånen poliisin tiedottajan Sofie Osterheimin mukaan sisällä asti ei ollut käyty. Tekoa tutkitaan murhapolttona, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Vilksiä on uhkailtu ja hänen kimppuunsa on hyökätty toistuvasti vuonna 2007 julkaistun Muhammed-pilapiirroksen jälkeen.

Tiistaina Vilksin kimppuun hyökättiin kesken taidehistorian luennon. Vilks oli Upsalan yliopistossa luennoimassa taiteen ja sananvapauden kysymyksistä. Hän selvisi päällekarkauksesta säikähdyksellä.

Noin 20-vuotias mies oli noussut eturivistä ja juossut päin Vilksiä kesken luennon. Upsalan poliisi oli paikalla varmistamassa Vilksin turvallisuutta. Välikohtauksessa loukkaantui yksi poliisi. Kolme ihmistä pidätettiin.

Maaliskuussa Irlannissa pidätettiin seitsemän muslimia, joiden epäiltiin suunnitelleen Vilksin murhaamista.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi