1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Israel sulki rajansa Günter Grassilta

Saksalaiset rauhanaktivistit arvostelevat Israelia, joka on ilmoittanut, ettei saksalaiskirjailija Günter Grass saa enää tulla Israeliin, koska hän on kyseenalaistanut Israelin ulkopolitiikan. Järjestö, joka on järjestänyt pääsiäisenä rauhanmarsseja yli 50 vuoden ajan, pitää Israelin reaktiota kohtuuttomana.

Kuva: Frank Rumpenhorst / EPA

Rauhanmarssijärjestön edustaja Willi van Ooyen on samalla kannalla kuin Grass, kun tämä kysyy Israelia tuohduttaneessa runossaan, miksi Israelin ydinase ei ole maailman silmissä uhka, mutta Iranin ydinohjelma on.

Grass kysyy niin ikään, onko oikein, että Israel on uhannut Irania hyökkäyksellä, koska epäilee sen valmistelevan omaa ydinasetta. Grassia tukeva van Ooyen sanoo, että uhkaukset ja sodan valmisteleminen myrkyttävä poliittisen ilmapiirin.

Grass: Kritiikki kohdistui Israelin hallitukseen

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Grassin runo on häpeällinen. Ulkoministeri Avigdor Lieberman on syyttänyt Grassia suorann antisemiitiksi, ja sisäministeri Eli Yishai vaatii, että Grassilta on vietävä hänen saamansa Nobelin kirjallisuuspalkinto.

Grassin mukaan kommentit loukkaavat, mutta hän ei aio perääntyä kannastaan. Hän sanoo kuitenkin, että olisi ehkä voinut selventää runossaan, että kritiikin kohteena on Israelin hallitus.

- Olen usein ottanut kantaa Israelin puolesta ja haluan, että maa säilyy vastakin ja löytää vihdoin rauhan naapureidensa kanssa, Grass sanoo Süddeutsche Zeitung -lehdessä, joka ensimmäisenä julkaisi hänen runonsa.

Israelin sisäministeriön langettama maahantulokielto tuskin suoraan haittaa 84-vuotiasta Grassia. Israelissa hän on jo käynyt usein, muun muassa liittokansleri Willy Brandtin ensimmäisellä virallisen Israelin-vierailun seurueessa vuonna 1973.

Israelin sisäministeriö käytti juridisena perusteena maahantulokiellolle sitä, että Grass on kantanut natsiunivormua. Grass kohahdutti vuonna 2006 kertomalla, että hän oli ollut sodan viime hetkillä nuorukaisena natsien pahamaineisen SS-järjestön aseellisen siiven, Waffen SS:n jäsen.

Saksan hallitus arvosteli epäsuorasti

Runo Was gesagt werden muss ("Mikä on sanottava") on herännyt Saksassakin arvostelua. Hallitus ei ole ottanut suoraan kantaa, mutta ulkoministeri Guido Westerwelle esitti epäsuoraa kritiikkiä lehtiartikkelissa sunnuntaina.

Hänen mukaansa Saksalla on historiallisista velkaa Israelin kansalaisille. Iranin ja Israelin rinnastaminen on absurdia, hän sanoo, mutta ei varsinaisesti mainitse Grassin runoa.

Rauhanmarssiliikkeen lisäksi Grass on saanut tukea muun muassa sosiaalidemokraattiselta puolueelta. Sen mukaan Israelin päätös sulkea rajansa Grassilta on ylilyönti.

- Demokraattisen ja moniarvoisen maan pitää sietää vastakkaisia mielipiteitä, etenkin kun Grassin näkemykset eivät missään tapauksessa ole antisemitistisiä, sanoo puolueen ulkopoliittinen linjanvetäjä Rolf Mützenich.