Korvasienikausi on aluillaan

Hiekkapohjaisilta kangasmailta odotetaan melko hyvää korvasienisatoa. Jos sää pysyy lämpimänä ja hiukan kosteana, sienisatoa on poimittavissa jo tällä viikolla.

korvasienet (suku)
Korvasieni
Arja Lento / Yle

Toistaiseksi korvasienet ovat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta pieniä.

Kotkan Munsaaressa asuva kokki Olli Turoma tunnustaa auliisti olevansa sieniharrastaja ja etenkin syksysienestäjä. Korvasieniäkin tulee joka vuosi kerättyä, kun niitä vain löytyy. Hän vinkkaa, että sieniä kannattaa etsiä hiekkateiden varrelta ja kuoppien reunoilta.

- Kangasmaastosta niitä löytyy, auratuilta metsämailta. Itse olen käynyt Pyhtään puolella, mutta ämpäritolkulla niitä ei etelärannikolta saa. Pakastimeen asti ei ainakaan riitä, Turoma sanoo.

Tänä keväänä korvasienen alkuja on havaittu erityisen paljon Kouvolassa Selänpään ja Vuohijärven harjualueilla.

Sienet pitää keittää väljässä vedessä

Korvasienten keittämisessä on oltava tarkkana, sillä ne ovat sellaisenaan myrkyllisiä.

- Ne kannattaa keittää kahdessa vedessä. Viralliset ohjeet sanovat, että litra sieniä ja kolme litraa vettä. Niitä pitää keittää vähintää viisi minuuttia, mieluummin kymmenen, Turoma opastaa.

- Ja sitten pilkotaan, heitetään pannulle ja kunnon kuohukermaa päälle.

Korvasienipenkin voi Turoman mukaan tehdä itsekin. Sopiva alue on neliömetrin kokoinen, puoli metriä syvä kuoppa hiekkaisessa maassa.

- Sinne sanomalehti ja hiekkaa päälle. Kahden vuoden päästä voi korjata ekan sadon. Tämä kuulemma ihan oikeasti toimii.

Lähteet: YLE Kymenlaakso