Hyppää sisältöön

Hiukkastutkimus: Ilmatieteen laitos antoi oikean kuvan tuhkan leviämisestä

Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkapilvestä huhtikuussa kerätyt näytteet on tutkittu. Ilmatieteen laitoksen sekä Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuslennoilla kerätyt havainnot vastasivat Ilmatieteen laitoksen käyttämien leviämismallien tietoja. Näin käytössä olleiden mallinnuksien antama kuva tuhkan leviämisestä on todenmukainen.

Havainnot ovat tieteellisesti merkittäviä, sillä ne auttavat varmentamaan leviämismallien ja kaukokartoitusmenetelmien tuloksia sekä arvioimaan lentoliikenteelle mahdollisesti aiheutuvia riskejä.

Ilmatieteen laitoksen käyttämän mallin laskelmien mukaan ensimmäisten lentojen aikaan Jyväskylän tienoilla oli Islannin tulivuoresta peräisin olevia hiukkasia. Ensimmäisellä lennolla havaittiin kohtalaisia hiukkasmääriä viiden kilometrin korkeudessa.

Toisella lennolla kaksi päivää myöhemmin hiukkasia oli jo huomattavasti vähemmän eikä kolmannella lennolla havaittu enää lainkaan poikkeavia hiukkaspitoisuuksia.

Piitä, alumiiniä, rautaa

Hiukkasten koostumus oli hyvin tyypillinen tulivuorenpurkauksesta peräisin olevalle ainekselle. Hiukkasissa oli muun muassa piitä, alumiinia, rautaa, kalsiumia ja rikkiä.

Islannin tulivuorenpurkauksen aiheuttamaa tuhkapilveä tutkittiin kolmella kuumailmapallolennolla Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä.