Kultasepät kiireisiä juhlakauden lähestyessä

Monet kultasepät tekevät suuren osan koko vuoden tuloksestaan kesän tienoilla. Kihla- ja vihkisormusten lisäksi käsityöläisiä työllistävät valmistujais- ja rippilahjat. Korujen teettäminen mittatilaustyönä on yleistynyt, kun kuluttajat ovat löytäneet nuoret uudet sepät.

Kotimaa
Kultasormusta kiillotetaan.

Yhä useammalle juhlakorua tarvitsevalle ei kelpaa ulkomailta peräisin oleva sarjatuotanto, jota halvimmalla saa. Korujen teettäminen suomalaisilla kultasepillä on selvästi lisääntynyt varsinkin nuorten asiakkaiden parissa.

- Asiakkaat odottavat saavansa oikeasti laatua, kun he maksavat enemmän. Siinä on takuu, että jokainen kivi on katsottu viimeisen päälle ja että ne ovat kiinni siinä korussa, arvioi kultaseppä Anni Tikkunen Au3 Designista.

Suomen Kultaseppien liiton toimitusjohtaja Alf Larsson uskoo, että mittatilaukset yleistyvät korualalla sitä mukaa, kun nuorien taitajien paikkoja putkahtelee ihmisten tietoisuuteen.

Esimerkiksi uniikkien timanttisormusten kohdalla hintaero liikeketjujen myymiin sarjatuotantoisiin malleihin on satoja euroja.

"Kesän häihin ehtii vielä"

Kultaseppien työhuoneilla painetaan kesän juhlakauden edellä pitkää päivää, sillä varsinkin pienemmät kultaseppäyritykset ympäri Suomen saavat huomattavan osan vuoden ansioistaan kesän korvilla.

Toinen sesonki on joulu. Hiljaisempaan aikaan ehtii esimerkiksi suunnitella omia koru- tai sormusmalleja.

Helsinkiläisen Au3 Designin tilauskirjassa on tällä hetkellä kuukauden jono.

- Ei me oteta vastaan tilausta, joka pitäisi saada ylihuomenna. Tai ainakin asiakas joutuu sitten maksamaan ekstraa päästäkseen koko jonon eteen. Ylioppilasjuhliin on jo kiire, mutta kesän häihin ehtii vielä, kultaseppä Anni Tikkunen toteaa.

Varhaisin vihkisormustilaus, minkä Tikkunen muistaa, tapahtui puolitoista vuotta etukäteen.

- Siinä on kuitenkin riski, että henkilö lihoo tai laihtuu ennen häitä. Silloin sormus on helposti väärää kokoa.

Kallistuneella kullalle kaivataan vaihtoehtoja

Kullan maailmanmarkkinahinta on korkealla, sillä maailman talouden horjuessa sijoittajat pitävät kultaa turvallisena ostoksena. Länsimaissa ja Suomessa yli 80 prosenttia kullasta on kierrätysmateriaalia, mutta se ei arvoon vaikuta.

Raaka-aineiden kallius on huomattu kultasepän liikkeessä. Esimerkiksi valkokullan sijaan moni asiakas haluaa käytettävän platinametalleihin kuuluvaa palladiumia, joka on aavistuksen edullisempaa.

Toinen paljon kysytty materiaali on kova metalli volframi, jota ei teoriassa naarmuta kuin timantti, Anni Tikkunen kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Santtu Natri