Tutkijat löysivät BP:n jalostamoista suuria puutteita

Tunnetun amerikkalaisen tutkivan journalismin ryhmän mukaan BP-yhtiön öljyjalostamoiden turvatoimissa on pahoja puutteita. Center for Public Integrity kertoo tuoreessa raportissaan, että 97 prosenttia kolmen viime vuoden aikana havaituista puutteista Yhdysvaltain jalostamoissa on ollut BP:n laitoksissa.

Ulkomaat
Öljynjalostamo ja nostokurkia
British Petroleumin öljynjalostamo Texas Cityssä muutama päivä jalostamolla maaliskuussa 2005 tapahtuneen räjähdyksen jälkeen.Tim Johnson / EPA

BP:n öljynjalostamossa Texas Cityssa tapahtui vuonna 2005 räjähdys, jossa kuoli 15 ihmistä. CPI:n mukaan turvatoimet eivät ole parantuneet merkittävästi sen jälkeen.

Ryhmä pyysi sananvapauslain nojalla öljyjalostamoiden turvatarkastusten tulokset nähtäväkseen.

CPI kertoo, että dokumenttien mukaan BP sai kesäkuun 2007 ja helmikuun 2010 välisenä aikana kaikkiaan 862 huomautusta jalostamoissaan Texasissa ja Ohiossa.

Huomautuksista 760 oli CPI:n mukaan "törkeän tietoisia" puutteita.

Yhtiö ei ole kommentoinut raporttia.

CPI:n mukaan viranomaiset vaativat viime vuonna BP:lle 87 miljoonan dollarin sakkoja puutteista Texasissa ja kolmen miljoonan dollarin sakkoja puutteista Ohion jalostamossa. BP on valittanut viranomaisten toimista.

BP:lla on Yhdysvalloissa viisi öljynjalostamoa, jotka tuottavat yhteensä noin 1,5 miljoonaa barrelia raakaöljyä päivässä.

Yhtiö ei ole kommentoinut CPI:n raporttia.

Lähteet: AFP