Uusien ps-eläketilien kauppa vielä kankeaa

Eläkesäästämiseen kehiteltyjen pitkäaikaissäästämis- eli ps-tilien myynti on pankkien mukaan alkanut varovaisesti. Tilejä on nyt kaupattu puolitoista kuukautta. Suurimpien pankkien mukaan niiden kautta on sijoitettu eniten rahastoihin. Eläkevakuutuksien kauppaa ne eivät ole hyydyttäneet.

talous

Pankit ovat myyneet ps-tilejä reilut puolitoista kuukautta. Suurin ero perinteisiin eläkevakuutuksiin on, ettei eläkesäästöjä ole enää pakko panna vakuutuksiin vaan ne voi sijoittaa niin talletuksiin tai osakkeisiinkin kuin rahastoihin ja joukkolainoihinkin.

Säästämisaikana talletuksia voi vähentää verotuksessa ja säästöt saa nostaa eläkeiässä. Kaikenlainen eläkesäästäminen ehti jo välillä hyytyä, kun uusista säännöistä ei ollut tietoa. Käyntiin on päästy kankeasti.

- Alkuvaiheessa kestää vähän aikaa ennenkuin asiakkaat löytävät tämän uuden muodon ja odotuksemme on, että vilkkaimmillaan kauppa on loppuvuodesta, sanoo johtaja Risto Kuoppamäki Nordeasta.

OP Pohjolan mukaan ps-tilien kysyntä on ollut hieman odotettua vähäisempää.

- Ennakkoinnostukseen nähden olisi voinut arvioida, että ps-tilejä olisi myyty enemmänkin, sanoo pankinjohtaja Mika Kivimäki OP-Keskuksesta.

Eläkevakuutuksiakin myydään

Sekä Nordea että OP-Pohjola myyvät edelleen myös perinteisiä eläkevakuutuksia, ja niiden kysyntä on vähitellen elpynyt. Nordean mukaan eläkevakuutukset ovat huhtikuun alun jälkeen käyneet jopa paremmin kaupaksi kuin uudet ps-tilit. OP-Pohjolakin on myynyt eläkevakuutuksia, mutta ps-tilit ovat olleet suositumpia.

Sampo Pankin mukaan ps-tilien kauppa on tähän mennessä sujunut odotetusti. Pankki on toisaalta lopettanut perinteisten eläkevakuutusten myynnin kokonaan, joten koko markkinointi keskitetään uutuustuotteeseen. Tyypillinen ps-asiakaskin on jo profiloitu.

Hän on 39-vuotias pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva nainen, joka on tottunut sijoittamaan rahojaan jo aiemminkin.

Rahastot vetävät

Kolmen suurimman pankin mukaan suosituin sijoituskohde ovat olleet rahastot, joita ovat suosineet etenkin kuukausisäästäjät. Isoja kertasummia on puolestaan pantu osakkeisiin.

- Ps-sopimusten kanssa on jonkin verran ollut liikkeellä aktiivisia sijoittamista harrastavia henkilöitä, jotka eivät ehkä ole olleet tyypillisimpiä eläkesäästäjiä aikaisemmin, sanoo Risto Kuoppamäki Nordeasta.

Sampo Pankissakin on huomattu, että varakkaiden asiakkaiden osuus ps-säästäjistä on melko suuri. Liikkellä ovat olleet ne, jotka sijoittavat muutenkin ja panevat verohyödyn saamiseksi osan rahoistaan myös ps-tilille.

Perinteisessä eläkevakuutuksessa vastuu omista sijoituksista on pienempi. Toisaalta vaihtoehtoja on vähemmän ja kulutkin ovat aika hyvin piilossa. Yhteistä eläkesäästämismuodoille on, että rahat saa vasta eläkkeellä ja siihen mennessä säännötkin ovat jo saattaneet muuttua.

Lähteet: YLE Uutiset