Koiranraatoja jätetty petojen syötäväksi

Kymmeniä koiranraatoja on löytynyt Sodankylän Kakslauttasen maastosta. Koirat oli ilmeisesti jätetty petojen ja petolintujen syötäväksi. Viranomaiset tutkivat hangen alta paljastunutta poikkeuksellista löytöä.

Kotimaa

Kakslauttasen alueella on löydetty huhtikuun lopulla kahdesta paikasta rekikoiran raatoja hautaamattomina hangen päältä. Kaikenikäisiä koiria on viety maastoon ilmeisesti pitkin talvea aina huhtikuun lopulle saakka. Osa on osittain aivan ehjää raatoa.

Koirat oli viety ilmeisesti petojen ja petolintujen syötäväksi, vaikka ne olisi pitänyt haudata tai toimittaa pieneläinten krematoriooon.

Koirat ovat pääasiassa siperianhuskyja, osa ehkä alaskanmalamuutteja. Molempia rotuja käytetään valjakkokoirina.

Tapauksessa epäillään ympäristö- ja jäterikosta sekä mahdollisesti myös eläinsuojelurikosta. Asiaa tutkii poliisi, kunnan eläinlääkäri ja terveystarkastaja-luonnonsuojelusihteeri.

Lopetettiinko koirat lain sallimalla tavalla?

Sodankylän terveystarkastaja-eläinsuojelusihteeri Pekka Jantunen sanoo käyneensä löytöpaikalla. Hän sanoo, että nyt herää myös epäilys, onko koirat lopetettu lain sallimalla tavalla.

- Onko tässä myös eläinsuojelurikos. Ainakin kuolleet koirat olisi pitänyt haudata. Tällä hetkellä ei ole tietoa, kenen koiria ne olivat.

Löytöpaikalle 27.4. sattuneen ohikulkijan mukaan Sodankylän pohjoisosassa sijaitsevan Iso Vuomaselän laella oli hangen päällä noin 12 kuollutta koiran raatoa. Koiria löytyi myös toisesta paikasta

Suurin osa koirista on siperianhuskyja, osaa raadoista epäillään alaskanmalamuuteiksi. Haaskaeläimet ovat jättäneet syömättä pään ja osan jaloista.

Terveystarkastaja: Pöyristyttävä löytö

Lain mukaan koiria ei saa laittaa petojen syötäväksi eikä käyttää haaskana, vaan ne on haudattava asianmukaisesti tai toimitettava pieneläinten krematorioon.

Löytöpaikka sijaitsee 110 kilometriä Sodankylästä nelostietä pohjoiseen Kiilopään-Kakslauttasen matkailukeskuksen alueella muutaman kilometrin päässä Kaunispäältä.

Jantunen sanoo, että löytö on pöyristyttävä. - Koirien asianmukainen hautaaminen tai polttolaitokseen toimittaminen on laiminlyöty. Asiassa on rikottu selvästi lakia ja määräyksiä.

- Vaikka koiraa pidettäisiin valjakossa tuotantoeläimenä, niin vanhan palvelijan heittäminen hangelle korppien ruuaksi ei ole asiallista toimintaa. Se on kaukana siitä. Olen todella hämmästynyt, että tällaista tapahtuu vielä tänä päivänä.

Kunta teki rikosilmoituksen

Kunnan ympäristönsuojelusihteeri on tehnyt tapahtuneesta rikosilmoituksen. Tutkinnassa selvitetään, onko toimittu asianmukaisesti, ja onko rikottu lakia. Jantusen mukaan raatojen suhteen ei ole toimittu oikein.

-Uskon, että henkilö tai henkilöt ovat varmasti tienneet, miten olisi pitänyt menetellä lopetettujen koirien suhteen

Löytöpaikan läheisyydessä ja koko laajalla Saariselän-Kaunispään-Kiilopään-Kakslauttasen matkailualueella on paljon rekikoiratarhoja. Valjakkoyrittäjien tarhat tiedetään, eläinlääkäri tarkastaa määräysten mukaisesti kerran vuodessa.

Tarkastuksessa kiinnitetään huomiota nimenomaan tarhaolosuhteisiin. Jantunen sanoo, että tarkastukseen ei kuulu mahdollisten koiranraatojen etsiminen lähimaastosta.

"Koiravaljakkoyrittäjät esiin"

Jantunen sanoo, että lopetettujen koirien vieminen metsään vaaran laelle hangen päälle petojen syötäväksi on törkeää. Löytöpaikalle sattuneen henkilön ottamat kuvat petojen syömistä kuolleista koirista ovat karmeaa katsottavaa.

- Ihmettelen, mitä tällainen henkilö tai henkilöt tai yrittäjä ovat ajatelleet, kun ovat tällaista tehneet. Minusta nyt on laajemminkin keskustelun paikka, mitä mahdollisesti valjakkoyrittäjät tekevät seuraavana vuonna koirille, jotka eivät ole heillä enää tuotantokoirina.

- Olisi hyvä, että koiravaljakkoyrittäjät tulisivat esiin ja kertoisivat oman mielipiteensä, ja miten heillä hoidetaan koirat alusta loppuun, syntymästä hautaristiin.

- Tämä on asia, johon ei ole osattu kiinnittää riittävästi huomiota. Nyt asia on noussut pinnalle ja julkisuuteen, joten rekikoirayrittäjien olisi syytä tulla esiin, Jantunen sanoo.

Erityinen ongelma sesonkiajan valjakkoyrittäjät

Oma ongelmansa on hänen mukaansa pienet sesonkiajaksi Lappiin muualta tulevat valjakkoyrittäjät.

- Ne ilmestyvät matkailukeskuksiin eivätkä he ole tiedossa muuten kuin huomaamme, että he ovat tulleet ja aloittaneet yritystystoiminnan.

Jantusen mukaan heitä tulee aina Ranskaa myöten.

- He tulevat syksyllä, ovat talven ja häipyvät keväällä matkailusesongin jälkeen. Uskallan epäillä, että heillä ei ole tiedossa, miten valjakkoyrittäjien tulee menetellä Suomessa. Mutta lisää ohjeistusta tarvitsevat myös paikalliset, kiinteät yrittäjät.

Terveystarkastaja: Luvanvaraisuutta harkittava

Osalla isoista, kiinteistä paikallisista yrittäjistä on ympäristölupa.

Jantusen mielestä koko toiminta pitäisi ohjeistaa ja ellei se onnistu, toiminta pitäisi muuttaa luvanvaraiseksi. Hänen mukaansa valjakkoyrittäjätoiminta näyttää olevan tällä hetkellä aika villiä.

Lähteet: YLE Lappi / Matti Mykkänen