Savolaisuus puri Keski-Suomen Runopuulaakissa

Vaajakoskelaisen Merja Topin savolainen runoilu tehosi Runopuulaakin Keski-Suomen esikarsinnassa Keski-Suomen Kirjailijatalolla 14. toukokuuta. Omia runojaan tuomaristolle lavalla esitti 14 kisaajaa. Suorana radioitavaan aluekarsinaan 22. heinäkuuta eteni yhteensä kahdeksan runoilijaa.

sanataide
Merja Toppi, Riku Ylönen, Aino Lepänjuuri, Reetta Korjonen, Esa Muhonen, Harri Mölsä, Layla Ahonen ja Tomi Vainio kisaavat Runopuulaakin finaalipaikasta 22. heinäkuuta.Karri Kokko

Runopuulaaki -kisa etsii Suomen parasta lavarunoilijaa kahdeksalla alueella eri puolella Suomea. Kevään esikarsinnoissa heinäkuisiin aluekarsintoihin on edennyt yhteensä 64 runoilijaa. Heistä kahdeksan jatkaa finaaliin, joka järjestetään Helsingin juhlaviikoilla 26. elokuuta. Heinäkuun aluekarsinnat ja elokuun finaali radioidaan suorana YLE Radio Suomessa. Runopuulaakin voittaja on myös kymmenes Poetry Slamin Suomen mestari.

YLE Keski-Suomi ja Keski-Suomen Kirjalijat ry vastaavat Runopuulaakin Keski-Suomen karsinnoista kisapaikkana Keski-Suomen Kirjailijatalo Jyväskylässä.

Esikarsinnan tuomaristossa runojen sisältöä ja runoilijoiden esitystaitoa arvioivat Kristian Blomberg, Pirjo Jokela, Esko Korjonen, Terho Juntunen ja Raisa Marjamäki.

RUNOPUULAAKIN SÄÄNNÖT

1. Runopuulaakiin runoilija ilmoittautuu lähettämällä vähintään yhden runon, joka voidaan julkaista Yleisradion nettisivulla ilman erillistä tekijänoikeuskorvausta.

2. Puulaakin esikarsintaan Jyväskylän Kirjailijatalolla 14.5. ja radioitavaan aluekarsintaan 22.7. runoilija osallistuu yksin. Esitettävien runojen on oltava runoilijan omia, mutta niiden ei tarvitse olla samoja kuin netti-ilmoittautumisessa.

3. Esityksen kesto on rajattu kolmeen minuuttiin. Ajanotto alkaa runoilijan ensimmäisestä sanasta. Ajan päättyminen ilmoitetaan kilpailijalle, ja ajan ylityksen tuomaristo arvioi kohtuulliseksi katsomallaan tavalla.

4. Mikrofonin ja tekstipaperin lisäksi muun rekvisiitan tai musiikin käyttö ei ole sallittua.

5. Runoilijan on tultava esiintymispaikalle viimeistään puoli tuntia ennen karsintojen ja finaalin alkua niin, että varasijoille päässeet ehtivät valmistautua ja suoran lähetyksen onnistuminen varmistuu.

6. Ensimmäisellä kierroksella runoilijoiden esiintymisjärjestys arvotaan.

7. Kilpailun tuomaristoon kuuluu viisi yleisön edustajaa. Raadin viisi yleisöjäsentä valitsee järjestäjä ennen kilpailun alkua vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden, puolueettomien ja arvostelukykyisten kansalaisten joukosta.

8. Yleisöraati jakaa pisteet asteikolla 1,0 - 10,0 niin, että 10 on paras. Ylin ja alin arvostelu jätetään huomioimatta ja kolmen keskimmäisen pisteet lasketaan yhteen. Tasapisteissä karsinnan juontaja valitsee jatkoon pääsijän.

9. Toiselle kierrokselle raati valitsee puolet runoilijoista, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut.

10. Esikarsinnasta suoraan radiokarsintaan 22.7. jatkaa kahdeksan eniten toisella kierroksella pisteitä saanutta. Radioitavassa kahdeksan runoilijan karsinnassa ja finaalissa toiselle kierrokselle jatkaa neljä runoilijaa.

11. Karsintojen kolmannelle kierrokselle raati valitsee kaksi kilpailijaa, joista voittajan valitsee sama tuomaristo. Alueellisen radiokarsinnan voittaja jatkaa valtakunnalliseen loppukilpailuun, joka järjestetään Helsingissä 26.8.2010. Runopuulaakin voittaja on myös kymmenes Poetry slamin Suomen mestari.

12. Runopuulaakin säännöistä vastaavat yhteistyössä runokarsintojen järjestäjät, Runokukko ja Yleisradio.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Arvo Vuorela