Aurinko voi vaurioittaa silmää

Silmät voivat kärsiä auringossa vaurioita kuten ihokin. Paras tapa välttyä silmien siristelyltä ja vaurioilta on hankkia kunnolliset aurinkolasit.

silmät
Suuret kehykset ovat muotia aurinkolaseissa.YLE

Mikkeliläisessä optikkoliikkeessä työskentelevä optikko Marjaana Laamanen sovittaa asiakkailleen kehyksiä 20 vuoden kokemuksella.

-Vaikutukset silmän sisälle ovat se, että auringon ultraviolettisäteily keräytyy silmän mykiöön. Harmaakaihi on jossain määrin ultaraviolettisateilyn aiheuttama silmäsairaus. Puhutaan että se on kaikille iän myötä tuleva sairaus, mutta siihen selvästi säteilyllä on vaikutusta.

Marjaana Laamasen mielestä lasien valinnassa kannattaa panostaa laatuun.

- Teoriassa jos linssissä ei ole ultraviolettisäteilyn suodatusta, linssin takana silmän pupilliaukko on auki enemmän kuin mitä se on ilman laseja. On mahdollista, että tuolloin ilman suojaa sitä ultaviolettisäteilyäkin menee silmään enemmän. Voi kuitenkin toivoa, että se UV-suojaus niissä halpalaseissakin on. Enempi ne ovat sellaisia optisia vääristymiä ja ohuen pleksimäisen linssin aiheuttamia ongelmia joita halppislaseissa on.

- Hinnoittelu optikkoliikkeissä perustuu kehysmateriaaleihin. Laadukkaat lasit voidaan säätää käyttäjän pään ja korvien muotojen mukaan.

Aurinkolasessa on ollut pitkään trendinä suuret ja näyttävät kehykset. Suurien lasien suosio jatkuu myös tänä kesänä.

- Isoja kehyksiä ja retrotyyliä. Näkyvät yksityiskohdat ovat jäämässä hiukan pois. Enemmän on kapeita sankoja. Linsseissä on kookkaita pyöreitä, perhosmaisia ja kissamaisia muotoja. Trendikkäitä värejä ovat retrot ruskean värit ja helmiäinen. Varsinkin nuorisomuodissa on valkoista, kirkkaita punaisia ja tehostevärejä.