Hyppää sisältöön

Yritykset SPR:n mukana maailmalle

Moni Pirkanmaalla toimiva yritys saa lisänäkyvyyttä tuotteilleen Punaisen Ristin kautta. Järjestön logistiikkakeskuksesta Tampereen Kalkusta lähtee maailman kriisialueille muun muassa leiritarvikkeita ja kenttäsairaaloita. Mukana kuormissa on koviin oloihin suunniteltuja pirkanmaalaistuotteita.

Kuva: YLE / Jan Hynnä

Nokialla toimivan Alpensi Oy:n tuotantohallissa kasataan alumiinista laukkuja ja laatikoita. Alunperin ambulanssikäyttöön ideoituja tuotteita kaupataan ympäri maailmaa. Alpensi on yksi Punaisen Ristin lukuisista yrityskumppaneista.

Järjestö otti itse yhteyttä nokialaisfirmaan ja kertoi vaativista kuljetustarpeistaan, kertoo toimitusjohtaja Esa Martikkala.

- Punaisella Ristillä oli tarkkoja vaatimuksia laukkujen ominaisuuksille. Lähdimme yhteistyössä suunnittelemaan niitä ja onnistuimme.

Katastrofi tuo näkyvyyttä

Laukut ovat matkustaneet Punaisen Ristin mukana mm. Intiaan, Pakistaniin, Haitiin ja Chileen. Pientä erikoisalaa palvelevalle yritykselle oikeanlainen näkyvyys on kullan arvoista.

- Yhteydenottoja on tullut runsaasti eri puolilta maailmaa sen jälkeen kun laukkuja alkoi näkyä tuolla kentällä. Kun jossain tapahtuu katastrofi, ne vilkkuvat kyllä taajaan televisiossa. Hyvää mainostahan se on, Esa Martikkala sanoo.

Nokialta laukut päätyvät läheiseen Punaisen Ristin logistiikkakeskukseen Tampereen Kalkkuun. Siellä niihin kasataan kriisialueille lähtevien kenttäsairaaloiden tarvikkeita.

Yhden sairaalan kuljettamiseen tarvitaan peräti tuhat laukkua, kertoo katastrofivalmiussuunnittelija Jari Koiranen Punaisesta Rististä.

- Laukkujen pitää kestää kovaa kohtelua esimerkiksi kuljetuksissa. Sisällä voi olla esimerkiksi herkkiä mittalaitteita.

Pienkuormaajat sopivat koviin oloihin

Punainen Risti tekee yhteistyötä myös Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa, joka steriloi järjestön lääketieteellistä laitteistoa. Pirkanmaalta järjestö ostaa laukkujen lisäksi muun muassa pahvipakkauksia, tarroja ja ylöjärveläisen Avantin pienkuormaajia.

Avantin toimitusjohtaja Risto Käkelän mukaan normaalisti kirkkaan vihreäksi maalattuja laitteita on Punaisella Ristillä käytössä valkoiseksi maalattuna.

- Kriisialueilla näitä käytetään vaikkapa leirien rakentamiseen, tavarakuljetuksiin, kuorma-autojen purkamiseen ja käymälöiden tekoon. Kaikki käy.

Myös Avant on mielellään mukana avustustyössä, mutta Risto Käkelä myöntää, että samalla toki syntyy lisää kauppaa maailmalla.