1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätehuolto

Mökkien jätehuoltomaksut sotkuisia

Kesämökkien jätehuoltomaksut ovat aiheuttaneet sekaannuksia Kemiönsaarella. Tonteilla saattaa sijaita useita mökkejä ja eri ruokakunnilta peritään omat jätehuoltomaksut.

Kuva: YLE / Sanna Niskanen

Jäteyhtiö Rouskis laajensi toimintaansa viime vuonna Västanfjärdiin ja Dragsfjärdiin ja samalla jätehuoltomaksut selvitettiin. Mökkejä on Kemiössä 5400, kun niitä arvioitiin olevan ennen selvitystä vajaat viisi tuhatta. Rekisterisuunnittelija Tommi Kanerva kertoo, että vierasmajoille tai saunamökeille jätehuoltolupaa ei tarvita, mutta isoille asumuksille kyllä.

- Jos saman omistajan käytössä on vaikkapa kaksi vierekkäistä mökkiä, silloin voi olla ihan perusteltua laskuttaa vain yhdestä. Monet tonteista ovat sellaisia, että niillä saattaa olla kaksi, kolme tai jopa viisi itsenäistä loma-asuntoa. Olisi ehkä kohtuutonta muita kiinteistönomistajia kohtaan, että tällaisia laskutettaisiin vain yhdellä maksulla. Kyllähän viideltä mökiltä tulee jätettä enemmän kuin yhdeltä.

YLE Turun saamien tietojen mukaan myös laskutuksessa on ollut epäselvyyksiä. Kanerva kertoo, että tonttien omistajille on lähtenyt infokirjeitä asiasta ja jäteyhtiö käyttää myös kunnan työntekijöitä apuna, kun maksuvelvoitteita selvitetään. Kukaan ei tietenkään halua maksaa ylimääräistä, mutta suurimmilta tunteenpurkauksilta on vältytty.

- Jollain tavalla nämä saariston jätehuollon järjestämisestä aiheutuvat kulut täytyy saada myös katettua, pohtii Kanerva.