1. yle.fi
  2. Uutiset

Benois de la Danse -balettikisassa ei suomalaismenestystä

Koreografi Susanna Leinonen ja tanssija Anu Viheriäranta kilpailivat tiistai-iltana kansainvälisestä Benois de la Danse -palkinnosta Moskovassa. Kovatasoiseen kisaan pääseminen on jo sinänsä saavutus. Tällä kertaa voittoja ei kuitenkaan herunut, sillä koreografisarjassa ei julistettu voittajaa ollenkaan. Tuomarit olivat erimielisiä voittajasta.

kulttuuri
Anu Viheriäranta
Tanssija Anu Viheriäranta edustaa Hollannin Kansallisbalettia Benois de la Danse -balettikisassa.YLE

Koreografi Susanna Leinonen oli yksi kuudesta koreografista, joka oli mukana kilpailussa. Balettipalkinto Benois de la Danse on lajissaan ainutlaatuinen, sitä on luonnehdittu muun muassa tanssin Oscar-palkinnoksi. Susanna Leinonen Companyn tanssijat Elina Häyrynen sekä Natasha Lommi esittivät Moskovassa otteen Leinosen vuonna 2009 valmistuneesta teoksesta And the Line Begins to Blur. Se on saanut Suomessa ylistäviä arvioita ja teosta on pidetty Leinosen uran parhaana.

Susanna Leinonen Company on yksi Suomen kulttuurin kärkivientihankkeista. Leinonen on noussut nopeasti suomalaisen nykytanssin huipulle, ja hän on myös yksi kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia koreografeja. Hän sai Suomi-palkinnon vuonna 2004.

Naisten sarjan voitto Hampuriin

Anu Viheriäranta edusti naisten tanssisarjassa Hollannin kansallisbalettia, Het National Ballet'ta. Hän tanssi Christopher Wheeldonin koreografian Tryst yhdessä ukrainalaisen Alexander Zhembrovskyyn kanssa. Voiton vei Hélène Bouchet Hampurin baletista. Miesten sarjan voiton vei samasta baletista Thiago Bordin.

Vuosittain vaihtuva kansainvälinen tuomaristo koostuu maailman suurimpien balettiryhmien johtajista, maailman menestyksekkäimmistä koreografeista sekä balettimaailman tähdistä. 18. kerran jaettava Benois de la Danse –palkinto julkistetaan Moskovassa Bolshoin uudella näyttämöllä.

Suomella on ollut kisassa edustaja vain kerran aiemmin, tanssija Simona Noja vuonna 1995. Tuomaristoon valittiin vuonna 1995 Doris Laine ja 2010 Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi