1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maksapäivänä puhutaan tänä vuonna hepatiiteista

Keskiviikkona vietetään kansainvälistä maksapäivää. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa tänä vuonna virushepatiiteista, jotka voivat johtaa kroonistuessaan maksakirroosiin ja maksasyöpään.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että C-hepatiitti on tärkein maksasyövälle altistava tekijä Suomessa, ja joskus maksasyöpä on myös ensimmäinen oire virustartunnasta. Myös B-hepatiitti voi oireilla maksakirroosilla tai maksasyövällä, mutta se on Suomessa C-hepatiittia harvinaisempi.

Järjestön mukaan valtaosalle tartunnan saaneista virus kroonistuu alkoholin tai huumeiden käytön vuoksi, vaikka hoitoakin olisi saatavilla. C- ja B-hepatiitti tarttuukin pääosin suonensisäisten huumeiden käytön kautta mutta joskus myös suojaamattomassa seksissä.

Kansainvälistä maksapäivää vietettiin Suomessa ensi kertaa kolme vuotta sitten, ja tuolloin Munuais- ja maksaliitto muistutti alkokoholin aiheuttamista maksasairauksista. Muita maksasairauksille altistavia tekijöitä ovat muun muassa ylipaino ja runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö.