Suuret puolueet erimielisiä koululakkautuksista Hattulassa

Koulujen lakkauttaminen on aiheuttamassa poliittisen kiistan Hattulassa. Suurimmat valtuustopuolueet kokoomus (13 valtuutettua) ja sosiaalidemokraatit (10 valtuutettua) ovat eri mieltä kunnan kouluverkkoasiassa.

Hattulan valtuusto on keskiviikkona vaikeiden päätösten edessä. Kuva: YLE / Sari Törmikoski

Hattulan kunnanhallitus päätti puolitoista viikkoa sitten yksimielisesti kahden kyläkoulun lakkauttamisesta ensi vuoden elokuun alusta. Valtuusto päättää kouluverkon uudelleen järjestämisestä keskiviikkona. Kunnanvaltuustolle esitetään, että Mauri Sariolan ja Pelkolan koulujen toiminta lakkautetaan ja Nihattulan koulua korjataan tarpeen mukaan.

Kosken koti- ja kouluyhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Koskinen sanoo, että kunnanhallituksen yksimielisyys koulujen lakkautamisesta oli yllätys. Paikalliset yhdistykset eivät purematta niele Mauri Sariolan eli entisen Kosken koulun lakkauttamista, sanoo Tiina Koskinen.

- Olemme lähettäneet valtuutetuille muun muassa sähköpostia kyläkoulujen säilyttämisen puolesta. Muutama vuosi sitten Etelä-Hämeessä oli käynnissä EU-projekti, jolla haluttiin vireyttää kylien toimintaa ja täälläkin hehkutettiin oman koulun olemassa olosta. Nyt kaikki on toisin, kun kouluja ollaan viemässä pois.

Tiina Koskisen mielestä Hattulassa pitäisi odottaa rauhassa ratkaisua uuden koulun rakentamisesta ennen kuin pieniä kyläkouluja lopetetaan.

Samoilla linjoilla on myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja, sosiaalidemokraattien Seppo Kankkunen. Hän sanoo, että hallituksen esitys ei kelpaa demariryhmälle.

- Me haluaisimme sen uudestaan käsittelyyn. Sivistyslautakuntakin on esittänyt, että tätä asiaa vietäisiin eteenpäin sillä lailla, että tällä Nihattulan-Pelkolan-Kosken alueella olisi tulevaisuudessa oma ja yksi koulu, joka olisi uusi. Demariryhmä ei tässä vaiheessa lähde mielellään remontoimaan Nihattulan koulua.

Sen sijaan kokoomuksen valtuustoryhmä on kyläkoulujen lakkauttamisen kannalla, sanoo ryhmän puheenjohtaja Erkki Pänkäläinen:

- Katsoisin, että ei olisi mitenkään mukavaa, jos tämä menee venyttelyksi eteenpäin. Toivoisin ainakin, että koulujen lakkauttamisasia saataisiin esityksen mukaisesti päätökseen.

Nähtäväksi jää minkälaisia päätöksiä Hattulan kunnanvaltuusto tekee keskiviikon kokouksessaan. Joka tapauksessa ratkaisut vaikuttavat Etelä-Hattulassa asuvien pienten koululaisten ja heidän vanhempiensa arkeen lähitulevaisuudessa.