Marja Tyrnin Suut makiaks lainaa häpeilemättä Patakakkosen tunnaria

Näyttelijä Aku Hirviniemen luoma sketsihahmo Marja Tyrni lainaa Suut makiaks laulussa suoraa takavuosien kokkiohjelman Patakakkosen tunnusmelodiaa. Kappaletta epäillään plagiaatiksi, tosin sävellyksen alkuperäkin on hämärä.

Onko Aku Hirviniemen alias Marja Tyrnin levyttämä Suut makiaks plagiaatti vai ei ? Kansansävelmään perustuva kappale oli alkujaan TV2:n kokkiohjelman tunnussävelmä. Kuva: Warner Music Finland

Riihimäkeläinen näyttelijä Aku Hirviniemi julkaisee Marja Tyrni-hahmonsa kautta albumillisen huumorimusiikkia toukokuun 26. päivä. Warner Musicin kustantama levy kantaa nimeä Tortturalli.

Tulevalta levyltä on jo julkaistu single Suut makiaks, joka on noussut netin Latauslistallea sijalle viisi.

Tamperelaisen Viihdeuutisten mukaan musiikkialan ammattilaiset huomasivat heti, että kappaleessa hyödynnetään estottomasti takavuosilta tuttua YLE TV 2:n Patakakkonen-kokkiohjelman tunnaria.

Ylen musiikkikantatietojen mukaan Patakakkosen tunnarin nimi oli alkujaan Finnish Whistler. Levylle sen vihelsi vuonna 1970 britti Roger Whittaker, joka oli suosittu tähti Suomessa 1970-luvulla.

Tiedostoista ei kuitenkaan käy täysin ilmi onko Whittaker kappaleen säveltäjä vai lainasiko hän jotain suomalaista kansanmelodiaa ja muunteli sitä.

Wikipediassa väitetään että Finnish Whistler olisi alkujaan muunnelma suomalaisesta kansansävelmästä Kettu itki poikiansa.

Marja Tyrnin Suut makiaks -kappaleen tekijöiksi on kuitenkin laitettu Tyrnin itsensä lisäksi nimimerkit Juize ja Gin. Niiden takaa paljastuvat tunnetut muusikot DJ Slow alias Vellu Maurola ja Samuli Laiho.