Pankkiasiat askarruttavat hämäläisiä

YLE Hämeessä on puhuttu keskiviikkona pankki- ja raha-asioista. Kuulijoitamme askarruttivat monet asiat maksupalvelulakiuudistuksesta debit-korttien hyötyihin. Studiossa kysymyksiin oli vastaamassa Hämeenlinnan seudun Osuuspankin rahoitusjohtaja Minnaliisa Vehkala ja rahoitusjohtaja Kirsi Sinisilta Lammin Säästöpankista.

laskutus
Osuuspankin rahoitusjohtaja Minnaliisa Vehkala ja rahoitusjohtaja Kirsi Sinisilta Lammin Säästöpankista.
Rahoitusjohtajat Minnaliisa Vehkala OP:stä (oik.) ja Kirsi Sinisilta Lammin Säästöpankista vastasivat Radio Hämeen kuulijoita askarruttaaviin pankkikysymyksiin.YLE / Laura Hossi

MIlloin maksupalvelulakiuudistus tulee voimaan, tuleeko muutoksista erikseen kirje kotiin vai vain ilmoitus verkkopankkiin? Täytyykö asiakkaan tehdä jotain?

- Laki tuli voimaan 1.5. ja asiakasinformaatiot ovat lähtenee pankeilta huhtikuussa koteihin. Käytännössä ei tarvitse tehdä mitään. Jos askarruttavia kysymyksiä on kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiin, sanoo Kirsi Sinisilta Lammin Säästöpankista

MIten debit-kortti eroaa tavalisesta pankkikortista? Mitkä ovat debit-kortin hyödyt tai ongelmat?

- Kuluttajan kannalta debit-kortti toimii aivan kuin vanha pankkikortti. Hyötynä on se, että tämä kortti toimii pankkikortin tavoin koko SEPA-alueella eli 27:ssä EU-maassa, EU:n ulkopuolelle jäävissä ETA-maissa ja vielä Monacossa ja Sveitsissäkin. Eli kortti veloittaa suoraan suomalaista pankkitiliä liikkuipa sitten kotimaassa tai vaikkapa Slovakiassa. Ongelmat liittyvät ehkä sitten kortin turvalliseen käyttöön eli esimerkiksi PIN-koodin käyttöön ja kortin turvalliseen säilyttämiseen, muistuttaa Osuuspankin rahoitusjohtaja Minnaliisa Vehkala.

Miksi maksu, jonka asiakas maksaa nettipankissa reaaliaikaisesti ei näy maksun saajan tilillä heti? Miksi maksajan tiliä veloitetaan ennen kuin toinen sen saa? Kuka tästä hyötyy ja miksi palkka tai eläke ei näy tilillä keskiyöllä vaan vasta aamuyöstä?

- Tässähän on kysymys pankkien välisestä clearingistä. Eli kaikilla pankeilla on tili Suomen pankissa, jossa vaihsetaan sitten näitä asiakkaiden tilitietoja. Kun clearing menee tiettyyn aikaan kiinni ja jos maksu ei siihen ennätä niin sitten se menee vasta seuraavan kerran kun clearin tehdään. Se minkä takia palkka tai eläke ei ole tilillä kello 00:00 johtuu tästä maksupalvelulakiuudistuksesta, jonka myötä palkat ja muut ovat tilillä neljän viiden aikaan aamuyöllä, sanoo OP:n Vehkala.

Miksi korttilla maksamisesta peritään tulevaisuudessa maksu? Kumpi on tulveisuudessa halvempaa käyttää korttia vai käteistä? Eiko pankit ole usuttaneet ihmisiä kortin käyttäjiksi, kannattaako nyt siis käyttää käteistä?

- Se perittäänkö kortin käytöstä maksua jää sen yrittäjän päätettäväksi, että alkaako periä tätä häneltä perittävää maksua suoraan kuluttajalta. Meidän näkemyksemme on se, että se ei ole suuri ongelma. Käteisen rahan kierrätys on myöskin yrittäjälle kallimpi vaihtoehto eli kylä kortti maksaminen on tänä päivänä se ykkösjuttu, tuumaa Kirsi Sinisilta.

Pitääkö kaikki suoraveloitukset tehdä uudestaan ja vaihtaa tilinumerot maksupalvelulakiuudistuksen takia vai kääntääkö pankki ne?

- Ei tarvitse tehdä uudestaan ja ainakin vuoteen 2013 asti tämä kotimainen suoraveloitus säilyy ennallaan, lupaa Minnaliisa Vehkala.

Pitääkö kaikki suoraveloitukset käydä erikseen nettipankissa hyväksymässä? Vai voiko tehdä sopimuksen laskuttajan kanssa että kun summa on tietyn suuruinen se veloitetaan suoraan ilman erillistä hyväksyntää?

- Suoraveloituksessa ei voi, mutta e-laskussa voi. E-laskussa on mahdollista määrä euromääräinen rajahyväksyntä eli se on tehokasta palvelua, kiittelee rahoitusjohtaja Vehkala.

Lähteet: YLE Häme