Sananen – Elämä on momentum game

Mikä on tämän hetken merkittävin kansallinen projekti? Se voisi olla Sofi Oksasen puhdistus. Siinä riittäisikin hommaa moneksi tunniksi. Mutta ei. Se on Oksasen oma asia jos hän haluaa puhdistaa kustantamot ja palkintolautakunnat ylimääräisestä rahasta. Meidän suurin haaste ajassamme on oikea tunnetaso.

Radio Keski-Suomen Mikko Maasola hersytti yleisöstä rapsakat naurut. Kuva: YLE Keski-Suomi / Arvo Vuorela

Eräs Jukka Jalonen puhuu työkseen nuorille miehille ja vaati, että heidän on päästävä oikealle tunnetasolle. Muuten ei tule mistään mitään. Ja kuinka oikeassa Jukka olikaan. Oikea tunnetaso on keskeinen asia elämässä onnistumisessa. Kun tunnetaso on oikea kykenemme nauttimaan siitä mitä teemme, antamaan itsestämme paljon, kokemaan empatiaa. Henki kulkee rapsakammin kuin koskaan.

Mies kykenee saavuttamaan oikean tunnetason paremmin kaukalossa kuin kotona. Koti on naisten ja lasten ”hartwall-areena”, jossa kuviot ovat yllättäviä. Lasten liikeratoja ja vaimon temppuja ei opi millään vaikka kuinka opiskelisi videolta hidastettuna. Edes pastan syöminen ei onnistu rauhassa ilman jatkuvaa tuuppimista ja maitolasien kaatelua. Ei ole ihme, että miehen focus ei aina pysy pääasiassa, perheen hyvinvoinnissa.

Joskus arjessa mies tuntee itsensä krapulaiseksi Zambonin kuljettajaksi. Kaikilla perheen jäsenillä on kiireensä ja kotona käydään pyörähtämässä piruetit. Zambonin kuljettaja istuu, lihoo ja haisee lihapiirakalta, odottaa ensimmäistä sydänkohtaustaan ja yrittää samalla pitää hääräilyllään alustan tasaisena ja kunnossa. Jyrryyttää tunteettomana kehäänsä, jotta kotikentän perustat eivät murtuisi.

Jääkiekko on meille hyvä laji, elämä tuntuu usein liian vaikealta. Pelissä nimeltä arki on niin paljon kirjoittamattomia sääntöjä, että siitä on vaikea laatia pelikirjaa. Oikeaa tunnetasoa ei meinaa saavuttaa koskaan, koska fiilistelyyn ei ole aikaa. Täytyy vääntää. Oma pää ei pysy puhtaana. Kun tulee vaimon kanssa väkevää vääntöä, emme onnistu joustavassa suunnanvaihdospelissä. Sukellamme pienistäkin vastoinkäymisistä kuin Euro. Miksi Emilia ei voi nyt pestä niitä hampaita!! Ja kuitenkin olisi kiva olla välillä sankari: odotamme väsyneinä takatolpalla, että pääsemme laittamaan tyhjiin. Siitäkin tulee vain tyhjä olo.

Meidän Momentum on siinä, että tajuamme kaiken arvokkuuden. Olemme tärkeitä jollekin. Huolestuneet otsavekkimme ovat rakkauden designia. Pelkäämme rakastaa, mutta meidän täytyy uskaltaa. Kiekkokaukalossa miehille kertyy koko ajan pisteitä, mutta meidän täytyy muistaa, että on niitä meilläkin vaikka kukaan ei tee tilastoja. Monen vuoden polttopuut liiterissä kertovat syvistä tunteista. Silmänurkan helmet eivät ole hikeä. Kitalaen kuivuudessa on helliä ilmaisuja ja sukulaisten nimiä kuin kalliomaalauksia.

Oikea tunnetaso löytyy silloin, kun sitä vähiten odottaa. Tietenkin sitä voi hakea myös soittamalla jäähallimusiikkia kotona, arkea rytmittämässä. Oikea voimakkuus on 110 desibeliä ja We will rock you tulee aina kun ollaan kyyristytty P-pisteen kaarelle.