Piispat torjuvat rippisalaisuuden murtamisen

Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen ja ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo säilyttäisivät pappien vaitiolovelvollisuuden, kertoo Savon Sanomat. Piispat tyrmäävät näin puheet evankelisluterilaisen kirkkolain rippisalaisuuden murtamisesta lastensuojelulain avulla hyväksikäyttötapausten paljastamiseksi.

Kotimaa
Savon Sanomien juttu
Yle Uutiset Grafiikka

Ortodoksisen kirkon arkkipiispan Leon mielestä pappien vaitiolovelvollisuuden pitää säilyä kaikissa olosuhteissa. Hänen mukaansa keskustelut asiasta käydään, jos sosiaali- ja terveysministeriö näin haluaa. Arkkipiispa kuitenkin muistuttaa, että papilla on jo velvollisuus saattaa mahdollinen hyväksikäyttöasia viranomaisten tietoon.

Myös Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen säilyttäisi vaitiolovelvollisuuden. Hän on asiassa samoilla kannoilla kuin arkkipiispa Jukka Paarma. Paarma sanoi lauantaina STT:n haastattelussa, ettei rippisalaisuuden murtaminen välttämättä auta lasten hyväksikäytön selvittämistä.

Riekkisen mukaan pykälän purkamisella ei olisi syvällistä vaikutusta itse ongelmaan.

- Kirkon työtä ja olemusta se muuttaisi radikaalisti, Riekkinen sanoo.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) puolestaan totesi lauantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että lastensuojelulain muutoksen yhteydessä evankelisluterilaiselle kirkolle annettiin aikaa itse muuttaa kirkkolakia hyväksikäyttötapausten paljastamiseksi. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, ja jollei kirkko muutosta tee, se tehdään Risikon mukaan lastensuojelulakiin.

Piispa Riekkisen mukaan Risikon lausunnoissa on "hämääviä piirteitä". Hänen mukaansa olisi hyvä tietää, ketä kirkolla tarkoitetaan.

- Ainakaan nykyiset piispat eivät ole olleet siinä keskustelussa mukana, hän sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset