1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanadaan kaksi kertaa Suomen kokoinen suojelualue

Kanadan metsäteollisuus on päässyt ympäristöjärjestöjen kanssa yhteisymmärrykseen valtavasta metsiensuojelualueesta. Atlantilta Tyynelle valtamerelle ulottuvan suojeluvyöhykkeen koko on yli kaksi kertaa Suomen pinta-ala.

Ulkomaat

Suojelualueen koko on 720 000 neliökilometriä, kun Suomen pinta-ala on 338 000 neliökilometriä. Koko vastaa myös kaikkea vuosina 1990 - 2005 tapahtunutta maailmanlaajuista metsäkatoa.

Tästä alasta 290 000 neliökilometriä luvataan suojella kokonaan uusilta hakkuilta. Muilla alueilla noudatetaan ympäristön huomioonottavia hakkuumenetelmiä, jotka huomioivat uhanalaisten eläinten, kuten karibun elinolot. Teollisuuden raaka-aineresurssit on kuitenkin turvattu.

Kyseessä on maailman suurin kaupalliselta pohjalta tehty metsiensuojelusopimus. Canadian Boreal Forest Agreement -sopimukseen on liittynyt 20 suurta metsäyhtiötä. Ne toivovat saavansa sopimuksesta kaupallista hyötyä, sillä metsätuotteiden ostajat ovat yhä tarkempia tuotteiden tuotantomenetelmien ympäristöystävällisyydestä.

Sopimuksessa mukana olevat yhdeksän ympäristöjärjestöä puolestaan lopettavat kanadalaisten metsäyhtiöiden boikottikampanjan, jonka avulla yhtiöitä on painostettu parantamaan metsiensuojelun tilaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi