1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuva syntyy yhä useammin tietokonepelin pohjalta

Elokuvat perustuvat nykyisin paitsi romaaneihin ja näytelmiin, myös tietokone- ja konsolipeleihin. Pelihitistä tulee usein myös leffahitti. Keskiviikkona ensi-iltansa saava elokuva Prince of Persia on tuorein esimerkki trendistä.

Kuva: Buena Vista International Finland

Pelien ja elokuvien kerrontaa tutkineella Mika Tuomolalla on kaksikin selitystä sille, miksi peleistä tehdään nykyään myös elokuvia. Kyyninen selitys kuuluu, että näin elokuvalla on valmis faniyleisö ja varmat kassatulot. Mutta kysymykseen voi vastata myös romanttisemmin.

- Kaikki tarinat, jotka liikuttavat ja koskettavat ihmisiä, valuvat eri medioihin. Näin on ollut jo tuhansien vuosien ajan. Tietokonepeleistä on tullut yksi tärkeä tarinoiden jakamisen paikka, Tuomola sanoo.

Ennen Prince of Persiaa peleihin ovat pohjautuneet muun muassa Lara Croft - ja Max Payne -elokuvat .

Tietokonepelin rakenne ei siirry suoraan elokuvaan

Peleihin perustuvien elokuvien on huomioitava faniensa odotukset samoin kuin romaaneihinkin perustuvien elokuvien. Elokuvaan on siirrettävä pelin tärkeimmät maagiset taikakalut, henkilöiden piirteet sekä tapahtumapaikat. Kerrontatapa kuitenkin muuttuu, koska tietokonepelit perustuvat usein onnistuu-epäonnistuu-rakenteelle.

Tietokonepeleissä rakenne toimii, koska pelaaja vastaa pelin etenemisestä ja voi nauttia omista onnistumisistaan. Elokuvissa päähenkiöä seurataan kuitenkin ulkopuolelta. Tuomolan mukaan tämä vaatii käsikirjoittajalta uusia ratkaisuja samaistumisen saavuttamiseksi.

- Käsikirjoittajan on löydettävä asioita, jotka virittävät katsojan aivot ja pitävät hänet aktiivisena. Prince of Persia -elokuvassa tämä on tehty kärjistämällä henkilöiden psykologisia suhteita. Katsoja joutuu jännittämään saako prinssi prinsessan ja miten veljessuhteille käy, sanoo Tuomola.

Disney-studioiden tuottama Prince of Persia ammentaa tarinansa vanhoista klassikoista kuten Hamletista ja Kuningas Learista. Elokuva kertoo prinssistä, joka karkotetaan hovista epäiltynä isänmurhasta.

Visuaaliset viitteet näkyvät elokuvassa

Visuaalisuus on tärkeää yhtä lailla peleissä kuin elokuvissa. Kun pelistä tehdään elokuva, on pelin visuaalisuus tuotava myös valkokankaalle.

- Prince of Persia -elokuvassa oli paljon maisemakohtauksia, joita näkyy myös tietokonepelissä: pieni hahmo suuren maailman ääressä. Tietokonepelissä on tärkeää näyttää se navigoitava ympäristö, jossa tehtävät suoritetaan, kertoo Mika Tuomola.