1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vihannekset

Vihannesten istutus on kiivaimmillaan

Vihanneksia istutetaan parhaillaan kovalla tohinalla Etelä-Savossa. Istutukset ja kylvöt etenevät lähes normaalissa aikataulussa. Viikko sitten istutustöitä hidasti liiallinen kosteus ja yöpakkaset, nyt vihanneksenalkuja uhkaa nopeasti kohonnut lämpötila.

Vihannekset
Kiinankaalikasvustot murtavat tiensä mullasta päivänvaloon rivakkaa tahtia lämpimän auringon houkutelemana.YLE / Sini Kinnunen

Joka vuosi juvalaisen Jyrki Karhisen pelloilta päätyy vihanneksia noin 400 000 kiloa suomalaisiin ruokapöytiin. Ensimmäiset istutukset on tehty jo kuukausi sitten ja pian kaalisatoa jo korjataankin uusien istutusten tieltä.

Koko Etelä-Savossa on vihannesviljelmiä noin 700 hehtaarin edestä. Määrä on kymmenen vuoden aikana laskenut roimasti, sillä tiloille ei tahdo löytyä jatkajia. Myös sopivat kausityöntekijät uupuvat omasta maasta

- Itä-blokin maista kuten Ukrainasta, Venäjältä ja Virosta tulee paljon työvoimaa. Koululaisten käyttäminen ei oikein riitä meille, kun he tulevat vasta kesäkuun puolenvälin tienoilla ja lähtevät heinäkuun lopulla pois. Me tarvitsemme työntekijöitä syksyyn asti, juvalainen vihannesviljelijä Jyrki Karhinen harmittelee.

Viime vuonna avomaantuotteiden tuottajahinta oli onneton ylitarjonnan vuoksi. Vihannesyrittäjät tasapainottelevatkin vuosittain sopivan tuotannon ja kulutuksen kanssa. Siksi laajennuksiin ei lähivuosina ole saumaa.

Tilauksessa kylmä ja sateinen kesä

Kuitenkin eteläsavolainen maasto tarjoaisi vihanneksille suotuisan kasvualustan.

- Täällä on hyvä, aikaisin valmiiksi tulevat maat. On boreenimaita, kivennäismaita ja ne lämpenevät nopeasti, mutta eivät ole liian raskasrakenteisia. Eli ei tule kasteluongelmia, vaikka kastella tietysti pitää. Täällä on hyvin menestyneitä vihannesviljelmiä ja sehän kertoo että täällä on myös hyvät olosuhteet, ProAgria Etelä-Savon vihannes- ja marjatuotannon neuvoja Tytti Muuronen tietää.

Vaikka vihannesviljelijä painaisi töitä hiki virraten, lopulta luonnonvoimat päättävät mitä käteen jää. Tämän vuoden sadosta kertoo vasta tulevien viikkojen kelit.

- Minulla on aina ollut toiveena sateinen ja kylmä kesä, se on vihanneviljelijälle helppo ja hyvähintainen kesä, Jyrki Karhinen naurahtaa.

Lähteet: YLE Etelä-Savo