1. yle.fi
  2. Uutiset

Hurmoksen sinivalkoinen kukka puhkeaa keväällä

Runsaat miljoona suomalaista istahtaa tänään taas television ääreen kun leijona ärjyy jääkiekon MM-kisoissa Saksassa. Edessä on tuiki tärkeä ottelu Tsekkiä vastaan. Jääkiekon asema suomalaisten sydämisessä ei kärsi lamasta vaan yhdistää kansaa edelleen.

jääkiekko

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut tulevat aina yhtä varmasti kuin kevät. Lätkähuumaa on mahdotonta välttää halusi tai ei. Mutta minkä takia juuri jääkiekko vahvasti puhuttelee kansaa?

- Jääkiekon nousu suomalaisessa yhteiskunnassa on liittynyt kaupunkilaistumiseen. 60-luvulla Tampereen Hakametsään tuli ensimmäinen jäähalli ja hiljalleen 70-luvulle tultaessa tv-lähetyksistä tuli joka kodin viihdetavaraa. Sillä tavalla tämä liittyy myös hyvinvointivaltion kehitykseen, selvittää kirjailija ja urheilutoimittaja Kalle Veirto.

- Se sopi hyvin myös tähän meidän aina kakkosia ja torjuntavoitto historiaan kun emme pärjänneet. Sieltä alkoi kasvaa kansallinen missio, että milloin saamme sen ensimmäisen mitalin.

Se jääkiekon ensimmäinen ja ainoa kultainen mitali saavutettiin legendaarisella 4-1 finaalivoitolla Ruotsista vuonna 1995. Ja kansa meni sekaisin.

- Laman kourissa ollut Suomi sai tavallaan symbolin, että me voimme sittenkin voittaa ja pärjätä. Samalla siitä sitten ehkä alkoi jonkun uusliberalistisen torvisoitot sen jääkiekon mukana soida. Nyt SM-liiga on meidän ainoa ammattilaisliiga.

Lätkällä on paikka suomalaisten sydämessä

Jääkiekon vauhti seuratuimmaksi lajiksi Suomessa on ollut hurjaa. Esimerkiksi ensimmäinen jäähalli rakennettiin Lahteen vasta 70-luvulla. Nyt MM-kisojen aikaan jääkiekko vetää television ääreen miljoona yleisön.

- Onhan se huikea määrä jos tuollainen määrä ihmisiä seuraa jotain välisarjan ottelua. Kyllä se kertoo, että jääkiekolla on paikka suomalaisten mielissä ja sieluissa ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Suureksi kasvanut jääkiekko on saanut ehkä myös hieman surkuhupaisia piirteitä. Studioihin on usein kerätty joukko asiantuntijoita analysoimaan peliä ja jälkipuinti jatkuu pitkään myös lehdissä.

- Jääkiekko on kehittänyt oman kielen. Meillä on näitä suuria jääkiekkoasiantuntijoita jotka ovat kuin teknokraatteja ja ylipappeja. Urheilulehden legendaarinen toimittaja Petteri Sihvonen on suurinpiirtein kristushahmo, joka kärsii suomalaisen jääkiekon puolesta, toteaa Veirto.

Saksan kisojen aikana on puhuttu pienoisesta lätkälamasta. Olympiavuoden takia huippupelaajat eivät ole yhtä hanakasti pukeneet maajoukkuepaitaa ylleen. Veirto kuitenkin uskoo, että hurmos ainakin Suomessa vielä nousee.

- Meillä on vielä mahdollisuus ja pelejä vielä jäljellä. Hurmoksen kukka kukkii vielä kauniin sinivalkoisena jos sinne finaaliin mennään ja kulta sieltä napsahtaa, Veirto naurahtaa.

Suomi - Tsekki TV2 kello 17.15

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi