Helsingin bussinkuljettajien sopu syntyi täpärästi

Helsingin bussiliikenteen kuljettajien lakko vältettiin täpärästi. Osapuolet pääsivät sopimukseen keskiviikkona, vähän ennen puoltayötä, valtakunnasovittelijan avustuksella. Bussiliikenne on sujunut pääkaupunkiseudulla tänä aamuna normaalisti.

Kotimaa

Helsingin bussiliikenteen kuljettajat olivat varautuneet aloittamaan lakon aikaisin torstaiaamuna. JHL:n kuljettajayhdistykseen kuuluvien kuljettajien mielestä työnantajan asenne kuljettajien työehtoihin ja niiden muuttamiseen edellisen sopimuksen loputtua huhtikuussa oli lähinnä törkeä. Tästä syystä kuljettajat olivat valmiita myös laajamittaiseen lakkoiluun. Neuvotteluita käytiin kaksi viimeistä vuorokautta kireissä tunnelmissa.

Suurimpana kiistakysymyksenä ollut työnantajan aie siirtää työntekijät AKT:n työehtosopimukseen ei nyt toteudu, kertoo Helsingin bussiliikenteen JHL:n kuljettajayhdistyksen puheenjohtaja Leif Holmberg.

– Niitä tavoitteita mitä lähdettiin hakemaan täysin altavastaajan osasta, niistä saatiin säilytettyä vuosilomaetuudet. Myös työpäivän rakenteeseen saatiin merkittäviä parannuksia. Esimerkiksi saatiin viiden tunnin maksimityörupeama. Se parantaa kuljettajan jaksamista. Se näkyy asiakaspalvelun laadussa ja sairaslomien määrässä.

Helsingin bussiliikenteen noin 1 800 kuljettajasta hieman yli tuhat kuuluu joko Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon JHL:ään tai Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliittoon Jytyyn.

Kaksivuotinen sopimus korvaa nykyisen talokohtaisen sopimuksen

Uusi työehtosopimus rakentuu Palvelulaitosten työnantajayhdistyksen, PTY:n, työehtosopimuksen mukaisesti. Sopimus on voimassa huhtikuun loppuun 2012 saakka.

Sopimuksessa Helsingin bussiliikenteen kuljettajien vuosilomat säilyvät sellaisenaan. Palkankorotuksia yhtiön kuljettajat saavat kolmessa osassa. Palkkoihin tulee kesäkuun alusta 0,65 prosentin yleiskorotus ja lokakuun alusta 0,7 prosentin korotus. Kolmannen, vuonna 2011 toteutettavan korotuksen, sisältö on vielä avoin.

Suuri muutos on myös se, että kaikkien kuljettajien peruspalkkoihin tulee viiden prosentin korotus ensi vuoden alusta. Kyseessä on vaihtokauppa, jossa erilliset mm. kokemuslisät muutetaan osaksi tehtäväkohtaista palkkaa.

– Jos tässä saadaan asioita eteenpäin, niin se vaikuttaa tähän yleiseen keskusteluun ja tavoitteiden määrittelyihin laajemminkin työehtosopimuskentässä. Tämä ei ole mikään irrallinen ilmiö. Muodollisesti tämän sopimuksen soveltamisala on Helsingin bussiliikenne Oy:n sisällä, sanoo JHL:n neuvottelupäällikkö Håkan Ekström.

Lähteet: YLE Helsinki/ Suvi Vesalainen