1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nurmikot

Nyt on aika käydä nurmikoiden kimppuun

Vanhan käsityksen mukaan kevään ensimmäisten nurmikoiden piti antaa kasvaa tavallista pidemmäksi, jotta nurmi vahvistuisi. Nyt on kuitenkin jo aika ottaa ruohonleikkurit tositoimiin.

Kuva: Anna Sirén / Yle

Kevään ensimmäisiin toimiin nurmikenttien hoidossa kuuluu nurmikon lannoittaminen.

- Nurmikko vaatii kalkkia ja lannoitusta, mutta nyt saa kyllä jo aloittaa sen leikkaamisenkin, kertoo Vaasan kaupungin vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell.

Lumi suojasi

Runsasluminen talvi kohteli nurmikoita kohtuullisen hyvin.

- Lumi suojasi jääpoltteelta, vaikka kaupunkialueella tietysti nurmille kertyy hiekkaa, joka on nyt poistettu, sanoo Grandell.

Perustamistyöt tärkeitä

Uuden nurmikon perustamisessa on oltava huolellinen.

- Multaa pitää olla tarpeeksi, jopa kolmisenkymmentä senttiä, tietää Vaasan kaupungin vastaava puutarhuri Kaj-Erik Grandell.

- Kylvön päälle jyrää ja kastelua, muistuttaa Grandell.

Apilaa oman mielen mukaan

Kaupunkien nurmikentät kylvetään tavallisesti perusnurmella. Kotipihallaan jokainen saa kuitenkin käyttää sellaisia sekoituksia, jotka miellyttävät itseä.

- Esimerkiksi valkoapilasekoitus on mielestäni kaunis. Valkoapilanurmea ei kannata leikata kukinnan aikaan, vaan ajaa nurmikko vasta kukinnan loputtua, muistuttaa Kaj-Erik Grandell.

- Tavallisesti kesäsateet huolehtivat kastelemisesta, mutta kyllä tilanne on niin, ettei nurmikkoa juuri voi ylikastella itsekään, naurahtaa Vaasan kaupungin vastaava puutarhuri.