1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hannu Salama kaipaa totuudentorvia

Hannu Salaman romaaniin perustuvan Siinä näkijä missä tekijä -tv-elokuvan kuvaukset päättyivät Tampereella. Kirjailija Hannu Salama kävi kuvauspaikalla Morkulla tunnelmoimassa. Elokuva saanee ensi-iltansa elokuussa.

Kuva: YLE / Mari Vesanummi

Kirjailija Hannu Salama istahtaa Morkun juhlasalin penkille. Salissa on vastikään päättynyt vaalitilaisuus, jonka viimeisiä minuutteja Salama pääsi todistamaan. Kirjailija oli näytäntöön tyytyväinen.

- Se oli oikein jämäkkä. Yleisö oli aivan mukana ja puhuja oli aivan mainio ja asiaa oli!

Kirjailija pääsi seuraamaan kirjansa muuntumista elokuvaksi. Kirjassa ei vaalitilaisuuden repliikkejä ollut, mutta hengeltään tilaisuus oli samanlainen.

- Tämähän on kokonaan elokuvantekijöiden homma, En minä kirjailijana rupea selittämään mitä mieltä olen, ja kuinka pitäisi tehdä.

Hannu Salama on lukenut käsikirjoituksen ja tehnyt omien sanojensa mukaan ehkä muutaman vähäpätöisen huomautuksen

Ensimmäistä kertaa elokuvaksi

Siinä näkijä missä tekijä – romaania tallennetaan eläväksi kuvaksi ensimmäistä kertaa. Teatteriin romaani on dramatisoitu pariinkin otteeseen.

- Voi olla että teatteriesitykset ovat olleet niin painokkaita, etteivät elokuvan tekijät ole käyneet käsiksi, ennen kuin nyt.

Salama on tyytyväinen, että yksi hänen pääteoksistaan pääsee vihdoin elokuvaformaattiin.

- Kyllä minä iloinen olen tästä, tietenkin.

Julkaisuvuonnaan 1972 Siinä näkijä missä tekijä herätti paljon keskustelua. Hannu Salama uskoo, että keskustelua syntyy nytkin.

- En usko, että se ihan hiljaisuudessa läpi menee. Poliittiset asemat ovat huomattavasti toiset, mutta niin ovat ihmisetkin.

Perimmiltään kirjan teemat ovat voimissaan vielä näinäkin päivinä.

- Niin kuin kirjan kirjoitin, se on ihmisen puolella monenlaisia organisaatiota ja tisputentteja vastaan, niin kuin isälläni oli tapana sanoa.

Historiankirjoitus uusiksi

Kirjailija uskoo, että elokuva tuo myös ymmärrystä sodista ja Suomen historiasta tämän päivän katsojille.

- Itsenäisen Suomen historia aina vuodesta 1918 on paljolti senlaatuista, mistä olen jossain yhteydessä käyttänyt nimeä totuudentorjuntahistoria.

- Enkä minä tällä väitä sitä, että siinä olisi yksinomaan oikeiston puolella syyllistytty, kyllä sitä on vasemmistossakin tehty myös omalla tavallaan.

Salaman mielestä nimenomaan niiden ihmisten, jotka eivät ole kokeneet eivätkä välttämättä koskaan kuulleetkaan näistä asioista, tulisi nähdä tämä elokuva.

Hannu Salaman mielestä on erittäin tärkeää purkaa 1918 jälkeistä Suomen historiaa.

- Tämä suomalainen rehvastelu kaikella sillä hyvällä ja kauniilla ja oikealla! kirjailija puuskahtaa.

- Tarvitsee oikaisemista, tämä meidän erinomaisuutemme.