Pääkaupunkiseudun bussilakko peruuntui

Pääkaupunkiseudun linja-autoliikenteen lakonuhka on peruuntunut ja liikenne sujuu torstaiaamuna normaalisti. Helsingin Bussiliikenteen työntekijöiden JHL:ään ja Jytyyn kuuluville työntekijöille saatiin neuvoteltua myöhään keskiviikkoiltana uusi työehtosopimus.

Kotimaa
Mies heiluttaa kättä bussipysäkillä Helsingin Hakaniemessä.
Yle

Suurimpana kiistakysymyksenä ollut työnantajan aie siirtää työntekijät AKT:n sopimukseen ei toteudu. Uusi sopimus rakentuu JHL:n mukaan Palvelulaitosten työnantajayhdistyksen PTY:n työehtosopimukseen. Sopimus korvaa nykyisen Helsingin Bussiliikenteen talokohtaisen sopimuksen.

– Pakettina se on hyvä ratkaisu, siedettävä. Kyllä sen kanssa elää ehkä molemmin puolikin, Jytyn pääluottamusmies Marko Jouppila kommentoi varhain torstaiaamuna YLE Uutisille.

Jouppilan mukaan uusi sopimus ei tuo muutoksia lähiaikoina.

– Ei ainakaan tänä vuonna tuo mitään muutoksia, mutta ensi vuonna vähän vaihtuu eri käytännöt. Niistäkin sovitaan matkan varrella. Lomaoikeudet ja pohja pysyivät edelleen kuntapuolella, eli ne jäivät, mutta tietysti käytännön hommiin tuli muutoksia.

Sopimus voimassa kaksi vuotta

Sovittelija Heikki Pohjan mukaan sopimus on kaksivuotinen ja voimassa 30.4.2012 asti. Työntekijöiden palkkoihin on kesäkuun alussa luvassa 0,65 prosentin yleiskorotus ja lokakuun alussa palkat nousevat 0,7 prosenttia.

Huhtikuussa 2011 luvassa oleva palkankorotus määritellään myöhemmin.

Osapuolten pääseminen sopuun merkitsee sitä, että Helsingin metro- ja raitiovaunuliikennettä perjantaina uhannut tukilakko peruuntuu.

Lähteet: YLE Uutiset