1. yle.fi
  2. Uutiset

Osa allergialääkkeistä paikoittain loppunut apteekeista

Allergialääkkeiden kysyntä on huipussaan tavallista pahemman siitepölytilanteen vuoksi. Soittokierros Helsingin apteekkeihin paljastaa, että jotkut lääkkeet ovat päässeet jopa tilapäisesti loppumaan. Tilanne on sama ainakin Oulussa ja Lahdessa. Poikkeuksellisen siitepölykaudesta tekee koivujen kukkiminen yhtä aikaa eri puolilla maata.

Kotimaan uutiset

Lämpimän sään vauhdittama siitepölykausi on näkynyt apteekeissa allergialääkkeiden kysynnän kasvuna.

-Nyt kun ilmat lämpenivät viime viikonloppuna, allergialääkkeiden menekki nousi huomattavasti, kertoo Janne MIkkola Helsingin Malmin Yliopiston apteekista.

Mikkolan mukaan lääkkeitä kuitenkin riittää, sillä jos tietty tuote pääsee loppumaan, voidaan tavallisesti löytää vastaava toisenmerkkinen tuote tilalle.

Heinien siitepölykausi vasta tulossa

Lämpimän sään vuoksi koivut kukkivat tänä keväänä koko maassa lähes yhtä aikaa. Siitepölypitoisuuksia lisäävät myös Venäjältä ja Baltiasta tulevat kaukokulkeumat.

-Kaukokulkeumat ovat vähän sekoittaneet tätä pakkaa ja pitoisuudet ovat olleet hyvin korkeita ihan Ouluun asti. Rovaniemelläkin on päästy kymmenkertaisiin lukemiin siitä mikä on runsaan raja, kertoo Anna-Mari Pessi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

Pessin mukaan kukinnan huippu alkaa eteläisimmässä Suomessa olla jo vähitellen ohi, mutta Keski- ja Pohjois-Suomessa koivun siitepöly on runsaimmillaan. Leppä on jo lopettanut kukintansa tältä keväältä, mutta heinien siitepölykausi on vasta tulossa.

Allergiaan varauduttava ajoissa

Allergiakauteen kannattaisi apteekkien mukaan varautua etukäteen, eikä lähteä ostamaan lääkkeitä vasta kun oireet ovat päällä.

Helsinkiläiselle Reeta Ukkolalle siitepölyallergia on jokakeväinen riesa. Allergia tuntuu silmien kutinana ja nenä vuotaa. Ukkola on kuitenkin varautunut siihen jo hyvissä ajoin, toisin kuin moni muu.

- Olen alottanut allergialääkkeiden syönnin jo etukäteen, niinkuin ne pitäisikin yleensä aloittaa, Ukkola sanoo.

Lähteet: Yle Uutiset / Raisa Autio

Lue seuraavaksi