1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Picasson ja Matissen miljoonataulut varkaille Pariisissa

Pariisin modernin taiteen museossa on tehty poikkeuksellisen suuri taidevarkaus. Museosta varastettiin viisi kuuluisien taiteilijoiden teosta, joiden arvo on noin 100 miljoonaa euroa.

Ulkomaat
Investigators in ParisReuters-TV

Museon tuhansien taulujen joukosta katosivat Pablo Picasson Kyyhkynen ja herneet, Henri Matissen La Pastorale ja kolme muuta tunnetua teosta. Varastettu Picasson teos on 23 miljoonan euron arvoinen ja Matissen noin 15 miljoonan.

Maalausten katoaminen havaittiin torstaiaamuna, kun näyttelyt avattiin yleisöä varten. Museon työntekijät havaitsivat, että yksi ikkuna oli rikottu ja yksi lukko murrettu.

Poliisin mukaan museon turvallisuusjärjestelmä oli ollut epäkunnossa jo muutamia päiviä. Muun muassa jotkin valvontakamerat olivat pois päältä. Yöllä oli töissä kolme vartijaa, mutta he eivät huomanneet mitään.

Sadan miljoonan saalis

Syyttäjävirasto arvioi aluksi varastettujen talujen arvoksi jopa 500 miljoonaa euroa, mutta Pariisin kaupungin viranomaiset korjasivat arviota alaspäin korkeintaan sataan miljoonaan.

Lontoossa toimivan kadoksissa olevan taiteen rekisterin edustaja Alice Farren-Bradley kuitenkin arvioi, että kyseessä on yksi suurimmista taidevarkauksista koskaan. Arvio perustuu maalausten rahalliseen arvoon sekä taiteilijoiden ja museon nimekkyyteen.

Hänen mukaansa näin kuuluisia varastettuja maalauksia on mahdotonta myydä avoimilla markkinoilla. Niitä saatetaankin käyttää vaihtotavarana huume- tai asekaupoissa. Tällöin niiden rahallinen arvo alenee.

Yksi vai kopla?

Museon valvontakameroissa näkyy, että ikkunasta tuli sisään vain yksi henkilö. Poliisi ei kuitenkaan ole varma, etteikö asialla olisi useampikin varas. Maalaukset vietiin museon seinältä, ja poliisi tutkii nyt muun muassa kehyksiä.

Pariisin modernin taiteen museo on ollut torstain kiinni poliisitutkimusten vuoksi. Yleisölle oli jätetty museon oveen vain paperilappu, jossa kerrottiin, että museo on suljettu teknisistä syistä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi