Kännykän kuvaviesti korvaa nykyään postikortin

Tuoreen tutkimuksen mukaan kuvaviestejä lähetetään silloin, kun ihmiset ovat etäällä läheisistään. Kuvan laatua tärkeämpää on viestin välittäminen reaaliajassa.

kulttuuri
Yle / Arja Lento / Uutisgafiikka, käsitelty kuva

Kännykällä lähetetyt kuvat ovat yleensä hyvin arkipäiväisiä. Kuvan ei tarvitse olla kaunis tai taitavasti kuvattu, kertoo kuvaviesteistä väittelevä valtiotieteilijä Mikko Villi.

- Kuvaviestin lähettäminen on tärkeämpää kuin kuvan sisältö. Se muistuttaa hyvin paljon postikorttien lähettämistä: esimerkiksi Teneriffalta lähetetyssä postikortissa voi lukea, että aurinko paistaa ja lomailijoilla menee mukavasti. Kuvaviestienkään sisältö ei ole yleensä kummoinen, sanoo Villi.

Kuvaviesteillä välitetään hetkellisiä tunnelmia

Kuvaviesti eroaa postikortista kuitenkin siinä, että puhelimen kautta kuvan voi lähettää nopeasti vaikka toiselle puolelle maapalloa. Kuvaviesti lähetetään yleensä heti sen kuvaamisen jälkeen.

- Kuvaviestillä pyritään välittämään tunnelmaa sen hetkisestä olinpaikasta. Saman voisi tehdä pelkällä tekstiviestillä, mutta valokuva kertoo vastaanottajalle enemmän. Siksihän ihmiset ottavat valokuvia eivätkä vain kirjoita lomamuistoja, Mikko Villi sanoo.

Kamerapuhelimella otettuja kuvia ei säilötä valokuva-albumeihin samaan tapaan kuin perinteisiä valokuvia. Villin mukaan kuvan laadulla ei ole siksi juurikaan merkitystä.

- Perinteinen valokuva suuntautuu yli ajan. Valokuvatessa dokumentoidaan tietty hetki ja ajatellaan, että kuvaa voi katsoa vielä kymmenien vuosien päästä. Kuvaviesteille sen sijaan on tyypillistä ohimenevyys. Viesti toimii hetkessä, eikä sillä ole merkitystä enää myöhemmin.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Jenni-Maarit Koponen