Hyppää sisältöön

Kyy luikertaa kesäparatiisiin

Meillä ihmisillä on vähän kuin sisäänrakennettuna kammo tai inho käärmeitä kohtaan. Mutta rinnakkaiselo kyykäärmeiden kanssa voi onnistua.

Kuva: Kiuru Tarja

Toukokuun lämpö on saanut vanhanajan talven yli hyvin pärjänneet kyyt liikkeelle.

Käärmeet, varsinkin Suomen luonnon ainoa myrkyllinen käärme eli kyy, nostattavat vilun väristyksiä ja kammoa. Mutta niiden kanssa voi elää, kunhan ottaa luikertelijatkin huomioon.

Lahtelainen Mari Koivisto on viettänyt lapsuudestaan asti kesät paikassa, joka lähes tulkoon vilisee kyitä ja kokemuksia on kertynyt.

- Lapsena oli äidin kanssa pyöräilemässä, kun äiti ajoi vahingossa kyyn päältä. Käärme jäi renkaaseen pyörimään. Äiti ajaa jalat harallaan ja minä katson kauhuissani kuinka tässä oikein käy. Lopulta äiri pääsi hyppäämään pyörän päältä pois ja käärme luikerteli omille teilleen.

Lapsuuden muistoissa ovat kuumat kesät ja kumisaappaat, jotka käärmeiden vuoksi olivat välttämättömyys. Koskaan käärme ei päässyt Maria pistämään, mutta läheltä piti

- Ykskaks juostessa saatoinkin olla käärme edessä, pitkäliä loikalla siitä hypättiin yli.

Omien lastensa kanssa mökille matkaava äiti suunnittelee reissun etukäteen ja varaa mukaan mm. kyytabletteja ja kumisaappaat.

- Ja heti kun mennään mökille, ruoho ajetaan lyhyeksi, jotta käärmeet erottuvat paremmin. Ne myös kaikkoavat, kun ruohonleikkuri pitää ääntä ja hiukan täristää maata.

Perheen kahden vilkkaan pojan leikkejä käärmeet eivät haittaa, toistaiseksi myös perheen pieni lemmikkikoira on selvinnyt ilman käärmeenpuremaa. Sen kanssa selvitään samalla lailla kuin lastenkin kanssa.

- Eläinlääkäriltä saatiin tietoa kuinka paljon pitää antaa kyytabletteja, jos käy haaveri.

- Ja silmä tarkkana ollaan.

Kyyn puremaa kannattaa välttää

Pesäkallio on yksi käärmeille otollinen maasto Lahdessa.

- Täällä on iso avohakkuu, jossa on kallioita, lisäksi on metsän suojaa ja kosteampia alueita, kuvailee luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä Lahden seudun ympäristöpalveluista. Tällaisia paikkoja on Lahdessa paljon muitakin.

Käärmeet ovat useimmista ihmisistä inhottavia, taustalta löytyy vanhoja uskomuksia. Paratiisiin luikerrelut käärme on ollut jo raamatusta alkaen epämiellyttävä.

- Kyyhän on ainoa meidän käärmeistä, joka on myrkyllinen. Kyllä se ihan aiheesta herättää pelkoa. Paras on välttää kyyn puremaa, ettei ehdoin tahdoin sitä usuttele.

Kyyn kohdatessa pahin on äkkinäinen tilanne, jossa kyylle ei jää aikaa paeta paikalta.

- Silloin se puolustautuu. Pureminen tai pisto on kyyllä se viimeinen keino, jos ihminen tai koira tulee lähelle.

Jalkojen tömistely on oiva keino kyiden torjumiseen. Kyy aistii maan tärähtelyn ja poistuu paikalta.

Asiantuntijoiden mukaan kipua lievittävä kyypakkaus ei hoida myrkytystä, vaan pureman saaneen on aina syytä hakeutua lääkäriin.

- Metsään lähtiessä kyyalueilla kannattaa laittaa saappaat jalkaan ja kulkea ryhmässä eikä juoksennella erillään niin luontoretki onnistuu lämpöisenä kevätpäivänäkin, kannustaa luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä Lahden seudun ympäristöpalveluista.

.