1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omena

Lämpö toi kukat omenapuihin

Luumu- ja päärynäpuut ovat jo täydessä kukassa ja helteiden ansiosta myös omenapuut ovat alkaneet kukkia. Omenatarhalla kukintaa seurataan tarkasti, kukan koko kun antaa viitteitä kuinka isoa omenaa on luvassa. Kärkölässä Uotilan omenatarhalla kasvaa yli 7000 omenapuuta ja jotka edustavat yli 200 eri lajiketta.

omena
Matti Östermanin tilalla omenapuut jo kukkivat.YLE / Juha Paaso

- Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Tsekistä, Valko-Venäjältä ja myös Yhdysvalloista löytyy eri omenalajikkeita, kertoo omenatarhan isäntä Matti Österman.

Kärkölän omenatilalla puut ovat eri näköisiä kuin kotipihoissa. Matalia, paksurunkoisia ja tarkasti leikattuja. Puut leikataan kolme kertaa vuodessa.

- Latvat lyhennetään, ja oksista karsitaan ohuimmat. Punaista omenaa kasvavissa puissa tehdään lisäksi ns. valoleikkaus, jolloin katkokaan vuosiversot. Tällöin valo pääsee myös sisäoksille, Österman valottaa.

Matalat puut ovat myös talouskysymys. Poimiminen on helpompaa kun ei tarvitse kiivetä korkealle. Aika on tärkeää, sillä urakalla omenan satoa ei kerätä.

- Vauhti ei sovi poimintaan, sillä omenaa pitää käsitellä hellästi kuin kananmunaa, selittää Österman.

Puolan omena huolettaa

Östermanin mukaan toistaiseksi omenatilallinen on saanut työstä leivän. Ajat ovat kuitenkin muuttumassa ja tummia pilviä on saapunut manner-Euroopasta, Puolasta.

- Viime vuonna kotimaisen omenan keskimääräinen kilohinta oli 1,38 euroa kilolta, kun puolalaista omenaa sai kaupasta jopa vain 49 senttiä per kilo. Ei sellaiseen hintaa kotimaassa pystytä, Österman manaa.

Omenatilallisen huolena ovat myös tuholaiset, halla ja eläimet. Hallalle ei ihminen mahda mitään mutta tilaa ympäröivä massiivinen aita pitää jänikset, metsäkauriit ja valkohäntäpeurat poissa.

- Jos jänis on päässyt tilalle, se kyllä lopetetaan. Taimituotanto on mittavaa eikä meillä ole varaa ruokkia jäniksiä.

Sen sijaan hirvistä ei ole liiemmin haittaa.

- Halutessaan ne kyllä tulevat aidasta läpi, mutta niille eivät omenapuut maistu.

Amorosaa tv:n äärellä

Ammattiviljelmällä omenapuu kasvaa tuottavaksi huomattavasti nopeammin kuin kotipihoilla. Nykyiset, ns. varhaiskypsät lajikkeet antavat hedelmiään jo kolmen vuoden jälkeen, kun takapihoilla puun kasvu omenia tuottavaksi kestää arviolta 7 vuotta.

Kun Uotilan omenatilan isännältä kysyy omaa omenasuosikkia, se löytyy suhteellisen nopeasti lähes 200 lajikkeen joukosta.

- Amarosa on hyvä. Ja luonnollisesti kypsänä tuoreeltaan. Parasta omena on illalla tv:n ääressä, ohuita viipaleita veitsellä leikaten, Österman paljastaa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi