Makkarasta, oluesta ja jäätelöstä puutetta

Elintarviketeollisuuden työtaistelutoimenpiteet vaikuttavat edelleen tuotteiden saatavuuteen. Tällä viikolla puutetta on ollut erityisesti grillimakkaroista, panimoteollisuuden tuotteista ja jäätelöstä.

hyödykkeet
Hellejakso lisäsi jäätelöiden kysyntää. Outi Vuosku täydentää valintalon pakasteallasta.YLE / Jarno Tiihonen

Valintatalojen Pohjois-Suomen aluejohtaja Jari Kosamo selittää jäätelön saatavuuden heikentymistä pitkällä hellejaksolla, joka on lisännyt kysyntää. Kosamon mukaan Suomen Lähikauppa Oy:n Valintatalot ja erityisesti Siwat ovat selvinneet tuotepulasta erittäin hyvin. Siwoissa puutetta on alkanut ilmetä enemmän vasta tällä viikolla. Valintataloissa tilanne vaihtelee myymälöittäin. Siwojen Pohjois-Suomen aluepäällikkö Ville Karjalainen sanoo, että pohjoisessa tavaraa on ollut paremmin kuin etelässä.

- Varastoilla keräilijät keräävät yleensä ensin Pohjois-Suomen tavaroita. Niitä lähdetään tuomaan pohjoiseen. Ja sitten kun tavara loppuu, niin välttämättä ei ole etelään vietävää tavaraa, Karjalainen sanoo.

Pienillä kaupoilla on mennyt paremmin

Kosamon ja Karjalaisen mukaan pienet myymälät ovat selvinneet tuotepulasta isoja marketteja paremmin. Karjalainen arvelee, että kuluttajat hamstraavat ensin isoista kaupoista ja käyvät pienemmässä kaupassa sen jälkeen, kun tavara on isosta kaupasta loppunut. Karjalainen kertoo, että Siwojen tilausmääriä on kasvatetttu. Hänen mukaansa työtaistelutoimenpiteiden vaikutukset ovat näkyneet Siwojen liikevaihdossa positiivisesti.

Eroja myös ketjujen välillä

Tuotteiden saatavuudessa on ollut eroja myös ketjujen välillä. Jari Kosamo sanoo että, S-ryhmä on kärsinyt työtaistelujen vaikutuksista eniten.

- Mekin olemme saaneet tavaraa paremmin kuin S-ryhmä. Keskolla on sopimuksia pientoimittajien kanssa ja he ovat hyödyntäneet erilaisia pientoimittajia ja saaneet sitä kautta tavaraa myymälöihin. S-ryhmä on kaikkein eniten kiinni opmissa toimittajasopimuksissaan ja heillä on varmaan kaikkein hankalinta toimia pienten toimittajien kanssa, Kosamo sanoo

Elintarvikkeiden tuotepula johtuu huhti - toukokuun aikaisista elintarviketyöläisten lakoista, ulosmarsseista ja työnantajan työsulusta. Lisäksi alalla on edelleen voimassa ylityökielto. Sopua haetaan seuraavan kerran sunnuntaina.

Lähteet: YLE Perämeri