Ja näin heiluu peppu - kun zumbataan

Karibialaiset rytmit ovat huumanneet hämäläiset. Se näkyy viikonloppuna, kun Hämeenlinnan ensimmäinen Tico Tico -Marathon pistää lanteet liikkeelle jäähallinkokoisessa tanssimaratonissa. Patria-Areena oli täynnä jo heti lauantaina aamupäivällä. Tanssijoita oli muksuista mummuihin.

Tanssiohjaaja Oliver sai hämäläisnaisten lanteet liikkumaan rytmikkäästi. Kuva: Kari Markkanen

Zumba - tuo tanssiin perustuva liikuntamuoto - on nopeasti kasvanut Suomessa suorastaan muotivillitykseksi. Kanta-Hämeessäkin liikuntasalit ovat oitis täyttyneet zumbailijoista, kun kyseisiä tunteja on ollut tarjolla.

Liikuntasalit ovat suorastaan pullistelleet tanssin riemusta nauttineita, eivätkä kaikki ole edes mahtuneet mukaan. Tilanne on toinen, kun zumban ja muiden karibialaisten rytmien tanssisaliksi on varattu Hämeenlinnan jäähalli.

Etelä-Suomen suurimpia?

Kaksipäiväinen tanssimaraton on yksi Etelä-Suomen suurimpia vastaavia tapahtumia, arvelee tatuointi- ja tanssiyrittäjä Säde Sonck, joka on mukana järjestämässä Tico Tico -Marathonia. Taustalta löytyy myös Hämeen Messut.

Sonck kertookin, että tapahtuman ideointi lähti liikkeelle, kun hän ja Hämeen Messujen toimitusjohtaja Kari Markkanen pohtivat, mitä kivaa voitaisiin järjestää. Kun asiaa pohdittiin, syntyi jäähalliin tanssillinen liikuntatapahtuma zumban ja reggaetonin ympärille.

Sonck toivoo, että karibialaiset rytmit houkuttelevat viikonloppuna jäähallille runsaasti väkeä. Sonck tietää, että zumba on saanut liikkeelle sellaisiakin, jotka eivät muuten ole liikuntaa harrastaneet.

- Zumbassa pidetään oikeasti kivaa, ja se vetää puoleensa, Säde Sonck arvioi suosion salaisuutta.

Sopii myös miehille

Oletettavasti suurin osa jäähallin tanssimaratonilaisista on naisia. Zumba ja muut tanssilliset liikuntamuodot sopivat toki myös miehille.

- Ilman muuta. Uskon, että jos miehet kävisivät kerran kaksi zumbaamassa, varmasti jäisivät koukkuun.

Sonck on itse asunut Ranskassa, jossa esimerkiksi miehiä käy salsatunneilla naisia enemmän. Tanssiminen on myös miehistä kulttuuria, Sonck kannustaa.

Tanssiessa tulee hiki ihan huomaamatta. Kuntoa voi kohottaa myös hauskalla tavalla.

Tavoitteena on, että Hämeenlinnan tanssimaraton ei jää ainutkertaiseksi tapahtumaksi, vaan vastaavanlaisia tapahtumia järjestettäisiin jatkossakin.