Hyppää sisältöön

Suomalaiselokuva voitti Cannesissa

Suomalaisen Juho Kuosmasen ohjaama tunnin mittainen tv-elokuva Taulukauppiaat on voittanut Cannesin Cinéfondation-kilpailusarjan. Palkinnon arvo on 15 000 euroa. Lisäksi Kuosmasen ensimmäinen pitkä elokuva pääsee valmistuttuaan Cannesin festivaalille.

Juho Kuosmasen ohjaama Taulukauppiaat on palkittu myös Cannesin elokuvajuhlilla. Kuva: Elokuvatuotanto Aamu

Tuomariston puheenjohtaja Atom Egoyan kehui Taulukauppiaat-elokuvan briljanttia ohjausta sekä elokuvan hienosti integroituja osa-alueita, erityisesti kuvausta ja näyttelijäntyötä.

Cinéfondation on Cannesin elokuvajuhlien vuonna 1998 perustettu opiskelijaelokuvien kilpailusarja. Siihen osallistui tänä vuonna 13 elokuvaa.

Juho Kuosmanen sijoittui jo vuonna 2008 Kestomerkitsijät-lyhytelokuvallaan kilpailusarjassa kolmanneksi. Yleensä ohjaaja voi osallistua kilpailuun ainoastaan kerran, mutta Kuosmanen sai poikkeuksellisesti luvan kilpailla myös tänä vuonna.

- Ehkä syy nyt selvisi tässä, kun siellä myös voitettiin, elokuvan tuottaja Jussi Rantamäki iloitsee.

Realistinen kuvaaja

Taulukauppiaat on elokuva ensimmäisestä työpaikasta, joulusta Syrjä-Suomessa ja siitä kuinka tulla toimeen orastavan ystävyyden kanssa. Elokuva esitetään YLEn Kotikatsomossa ensi syksynä.

Elokuvan päärooleja näyttelevät Teppo Manner, Auli Mantila ja Tuomas Airola. Sen on käsikirjoittanut JP Passi ja tuottaneet Jussi Rantamäki ja Auli Mantila.

30-vuotias Juho Kuosmanen on syntyisin Kokkolasta. Taulukauppiaat on Elokuvayhtiö Oy Aamu Ab:n tuotantoa ja Kuosmasen lopputyö Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen laitokselle.

Kuosmanen kuvaa paljon käsivaralta ja hänen kerrontatyylinsä on realistisen arkinen ja lämmin. Hän aloittaa ensimmäisen pitkän elokuvansa kirjoittamisen syksyllä.

Voitto Cannesissa onkin tärkeä ennen muuta tuon elokuvan kannalta. Kuosmanen saa palkinnoksi 15 000 euroa sekä mahdollisuuden työstää tulevaa elokuvaansa Cannesissa taiteilijaresidenssissä. Lisäksi elokuva pääsee valmistuttuaan osallistumaan Cannesin elokuvajuhlien pitkien elokuvien sarjaan.