Uusi ylioppilastutkinnon ennätys on 11 laudaturia

Torniolainen abiturientti on selvinnyt tänä keväänä kaikkien aikojen parhailla arvosanoilla valmistuvaksi ylioppilaaksi. Tornion yhteislyseon lukion abiturientti Jere Järlström kirjoitti 11 laudaturia.

Kotimaa

Tätä ennenkin on saavutettu sama määrä laudatur-arvosanoja, mutta jo valmista ylioppilastutkintoa jälkeenpäin täydentämällä. Kaikkien aikojen ylioppilaasta kertoi ensin STT.

Lisäksi yksi kevään kokelas kirjoitti Helsingin suomalaisessa yhteiskoulussa yhdeksän laudaturia. Saavutus sivuaa edellistä ennätystä.

Ylioppilastutkintolautakunta antoi lukioille tiedot uusista ylioppilaista tänään aamulla. Lautakunta julkisti arvosanojen pisterajat myös kotisivuillaan. Hyväksyttyjä tutkintoja on ennen koulujen omia tarkastuksia vajaat 29 000. Reputusprosentti on alle kuusi, eli suhteellisen pieni.

Jännitys jatkuu pääsykokeilla

Nyt lukiot tarkastavat abiturienttien nimilistat, tekevät tarvittavat korjaukset ja antavat tiedot mahdollisuuksien mukaan edelleen opiskelijoille. Muun muassa Helsingin Normaalilyseossa abiturientit saivat hakea tuloksensa, mutta kevään urakka ei ole kaikilla vielä ohi.

- Ei ole vielä hirveän huojentunut olo. Sitten kun pääsykokeet ovat ohi, niin sitten varmaan vasta on sellainen olo, että jes, se on ohi, abiturientti Laura Virtavuori sanoo.

Myös abiturientti Charlotta Bonsdorff kertoo haasteita vielä riittävän.

- Kyllähän tämä tottakai on sellainen pieni välietappi, joka jollain tavalla helpottaa, mutta se suurin koitos on kuitenkin vielä edessä.

Osa abiturienteista saa tuloksensa postitse vasta maanantaina.

- Kokelaat ovat aika usein valintakokeissa, valintakursseilla, valmennuskursseilla tai mahdollisesti töissä. He eivät saa haettua tuloksia päiväsaikaan täältä, joten ne lähetetään heille kotiin, Helsingin Normaalilyseon rehtori Tuula Koskimies-Sirén kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset