13-vuotias valloitti Mount Everestin

13-vuotias yhdysvaltalaispoika on saavuttanut Mount Everestin huipun nuorimpana ihmisenä maailmassa. Jo 9-vuotiaana Kilimanjarolle kiivennyt kalifornialainen Jordan Romero on jo aiemmin valloittanut lähes kaikkien muiden maanosien korkeimmat huiput.

Ulkomaat
13-vuotias vuorikiipeilijä Jordan Romero.
NARENDRA SHRESTHA / EPA

Romero kiipesi 8 848 metrin korkeuteen isänsä ja äitipuolensa sekä kolmen oppaan kanssa. Retkue lähti matkaan Kiinan puolelta vuorta.

Nuorimman Mount Everestin valloittajan titteliä piti aiemmin hallussaan 16-vuotias nepalilainen Temba Tsheri.

Jordan Romero kiipesi jo vuonna 2006 Kilimanjarolle Tansaniassa. Sen jälkeen hän on valloittanut Australian korkeimman huipun Kosciuszkon, Elbrusin Venäjällä, Aconcaguan Argentiinassa Etelä-Amerikassa, Denalin Alaskassa Pohjois-Amerikassa ja Carstenszin pyramidin Indonesiassa Oseaniassa.

Romero kertoo, että häntä on innostanut vuorikiipeilyyn koulun käytävällä riippuva maalaus maailman seitsemän maanosan korkeimmista huipuista. Romeron listasta puuttuu vielä Etelämantereella sijaitseva vuori Vinson Massif.

Nepalilaissherpa kiivennyt Mount Everestille 20 kertaa

50-vuotias nepalilainen sherpa Apa löi tiistaina nimissään olleen maailmanennätyksen, kun hän kiipesi Mount Everestille 20. kerran.

Ensimmäistä kertaa sherpa Apa saavutti maailman korkeimman huipun vuonna 1990.

Supersherpaksi kutsuttu Apa halusi tuoreimmalla matkallaan kiinnittää huomiota Himalajan alueen koulutusmahdollisuuksia edistävään säätiöönsä sekä ilmastonmuutoksen Himalajan vuoristolle aiheuttamiin vahinkoihin.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset