1. yle.fi
  2. Uutiset

Intian lento-onnettomuudessa kuoli liki 160

Etelä-Intiassa Mangaloren kaupungissa on kuollut noin 158 ihmistä lento-onnettomuudessa, viranomaiset sanovat. Air India Expressin lentokone ajautui laskeutuessaan kiitoradan ohi ja syttyi tuleen. Air Indian mukaan ainakin kahdeksan koneessa ollutta selvisi turmasta hengissä.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät suorittavat jälkiraivausta maahan syöksyneen koneen onnettomuuspaikalla.
AGADEESH NV / EPA

Boeing 737-800 -koneessa oli Air Indian mukaan 166 ihmistä, joista kuusi oli miehistön jäseniä. Kaikki koneen matkustajat olivat intialaisia ja lentäjä serbialainen, yhtiö kertoo. Uutistoimisto AFP.n mukaan lentäjä olisi serbialaislähtöinen, mutta Britannian kansalainen.

Air Indian tietojen mukaan kahdeksan ihmistä on pelastettu ja viety sairaalaan. Uutistoimisto AFP:n poliisilähteen mukaan yksi turmassa henkiinjääneistä kuitenkin kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Kone oli saapumassa Dubaista. Silminnäkijöiden mukaan kone oli jo koskettanut maata, kun se ajautui kukkulan laella sijaitsevan lentokentän kiitoradan yli laaksoon ja syttyi tuleen.

Osa henkiinjääneistä on kertonut onnettomuudesta ja pelastautumisestaan tiedotusvälineille. Eräs onnettomuudesta selvinnyt kertoo uutistoimisto UNIlle, että kone katkesi kahtia lähellä häntä ja hän hyppäsi ulos. Sen jälkeen hän näki koneen hajoavan kappaleiksi ja syttyvän tuleen.

Toinen mies kertoo intialaiselle CNN-IBN-uutiskanavalle, että hän hyppäsi koneesta yhdessä neljän muun kanssa. Miehen mukaan koneen laskeutuminen vaikutti ensin pehmeältä, mutta ongelmat alkoivat 15 sekuntia myöhemmin. Kone värisi ja katkesi kahtia. Ensin koneessa oli pieni palo, mutta sen jälkeen tapahtunut räjähdys sytytti suuremman palon, hän kertoo.

Paikalliset auttoivat pelastustöissä

Onnettomuuden syytä ei tiedetä. Yhdistyneiden arabiemiirikuntien uutistoimiston WAM:n mukaan koneen lentotietoja tallentanut musta laatikko on löytynyt. Boeing on lähettänyt tutkijoita auttamaan onnettomuustutkinnassa.

Sateen kerrotaan heikentäneen näkyvyyttä, mutta Intian lentokenttäviranomaisten mukaan näkyvyys oli riittävä. Koneen lentäjä ei ollut myöskään ilmoittanut mistään teknisistä vioista. Laskeutumista Mangaloren lentokenttälle pidetään vaikeana.

Paikalliset asukkaat ovat auttaneet pelastustyöntekijöitä, jotka ovat sammuttaneet paloa ja etsineet mahdollisia eloonjääneitä. Tulipalo sekä metsäinen ja kukkulainen maasto ovat vaikeuttaneet pelastustöitä, CNN-IBN kertoo.

Air India Express on valtiollisen Air Indian halpalentoyhtiö, joka on toiminut viitisen vuotta.

Pakistanin pääministeri Yousuf Raza Gilani on esittänyt surunvalittelunsa Intialle lento-onnettomuuden takia. - Pakistanin hallituksen, kansan ja omasta puolestani haluan välittää syvimmät osanottomme menehtyneiden omaisille, Gilani sanoo Intian pääministerille lähettämässään viestissä. Myös Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on esittänyt surunvalittelunsa Intian johdolle.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Itar-Tass, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi