Bolivia haluaa Suomelta puhdasta teknologiaa

Bolivian presidentti Evo Morales on keskustellut tasavallan presidentin Tarja Halosen kanssa ilmastonmuutoksen torjumisesta ja puhtaan teknologian siirrosta maidemme välillä. Presidentti Morales ajaa maailman ehkä radikaaleinta kantaa ilmastonmutoksen torjumisessa.

Kotimaa
Bolivian presidentti Evo Morales tervehti kuulijoitaan iloisesti.
Presidentti Evo Morales on keskustellut Suomen-vierailullaan tasavallan presidentti Tarja Halosen kanssa ilmastonmuutoksen torjumisesta ja puhtaan tekniikan ostamisesta. Presidentti Morales ajaa erittäin jyrkkää ilmastonmuutospolitiikkaa.

Eteläamerikkalaisen Bolivian sosialistipresidentti Evo Morales sai poikkeuksellsien lämpimän vastaanoton, kun hän saapui eilen Suomeen. Morales on intiaanivaltaisen maan ensimmäinen alkuperäisväestöstä tuleva presidentti. Hän on aimara-intiaani.

Tänään Morales on neuvotellut tasavallan presidentti Tarja Halosen sekä pääministeri Matti Vanhasen kanssa. Yksi keskeisimmistä aiheista oli ilmastonmuutos ja sen torjuminen.

Pachamama, äiti maa, on keskeinen käsite Moralesin sanastossa.

- Paras tapa puolustaa ihmisoikeuksia on puolustaa äiti maan oikeuksia. Veljet ja sisaret, olen vakuuttunut siitä, että maa voi olla olemassa ilman ihmistä, mutta ihminen ei voi olla olemassa ilman maata.

Bolivia yhdessä muiden Latinalaisen Amerikan sosialistimaiden kanssa irtautui viime joulukuussa niin sanotusta Kööpenhaminan julistuksesta, löysästä ilmastonmuutosken vastaisesta sopimuksesta, joka syntyi vaivoin Kööpenhaminan suuressa ilmastokokouksessa. Se ei merktise, että Evo Morales ei välittäisi ilmastonmuutoskesta. Päinvastoin, hän edustaa tällä hetkellä ehkä radikaaleinta näkemystä ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta.

- Maapallon ilmaston lämpeneminen on rajattava yhteen asteeseen, ei kahteen kuten teollisuusmaat haluavat tai vielä vähemmän kolmeen neljään, mihin tämänhetkinen elämäntapa johtaa.

Evo Morales kutsui jo Kööpenhaminassa koolle oman ilmastokokouksensa, "kansojen konferenssin", joka pidettiin huhtikuussa Boliviassa. Kokoukseen osallistui 35 000 ihmistä yli 150 maasta. Sen julkilausuma on radikaalia luettevaa: konferenssi päätti aloittaa kansainvälisen ilmasto-oikeudenmukaisuustuomioistuimen perustamisen sekä äiti maan oikeuksien julistuksen laatimisen. Ja ensi vuonna pidetään maailmanlaajuinen kansanäänestys ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Äiti maan pahin vihollinen on presidentti Moralesin mukaan kyltymätön kapitalismi

- On kaksi vaihtoehtoista tietä: joko voimme pelastaa kapitalismin tai sitten äiti maan, sanoi presidentti Morales, joka on omassa maassan neljän vuoden aikana kansallisatnut keskeisimmät tuotantosektorit kuten kaasu- ja öljyvarat.

Tiukoista sanoistaan huolimatta Suomessa presidentti näytti myös leppoisan puolensa. Eilen hän osallistui ammattiliitttojen jalkapallopeliin.

Lähteet: YLE Uutiset