Sirkka Hämäläinen Espanjan kuninkaalliseen taloustiedeakatemiaan

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen-Lindfors (71) on kutsuttu Espanjan kuninkaallisen taloustiedeakatemian ulkomaiseksi kirjeenvaihtajajäseneksi.

Kotimaa

Jäsenyyden juhlavasti sinetöivä esitelmätilaisuus oli Barcelonassa torstai-iltana.

Kauppatieteiden tohtori Hämäläinen-Lindfors on tiettävästi ensimmäinen Espanjan taloustiedeakatemiaan valittu suomalainen. Hän on myös akatemian aniharvoja naisjäseniä.

Taloustiedeakatemia (Real Academia de las Ciencias Económicas y Financieras) on yksi Espanjan virallinen akatemia. Sen juuret ulottuvat 1700-luvulle, ja sen muodollinen suojelija on kuningas Juan Carlos I.

Akatemiassa on tällä hetkellä 42 varsinaista jäsentä, espanjalaisia kirjeenvaihtajajäseniä ja 22 ulkomaista kirjeenvaihtajajäsentä. Jäsenet ovat talouselämän ja politiikan vaikuttajia tai talouden tutkijoita.

Akatemian tunnettuja ulkomaisista kirjeenvaihtajajäseniä ovat mm. Ranskan entinen presidentti Valery Giscard D´Estaing ja Italian entinen pääministeri ja EU:n komission ex-puheenjohtaja Romano Prodi.

Keskuspankkien rooli kriisissä

Barcelonassa pitämässään esitelmässä Hämäläinen käsitteli nykyistä rahoitusmarkkinakriisiä ja siihen johtaneita syitä.

Hän piti kriisin alkusyynä globaaleja makrotalouden tekijöitä. Kriisi laajeni, koska keskuspankit ja markkinavalvojat eivät osanneet reagoida tilanteessa oikein.

Hämäläinen oli Suomen Pankin pääjohtaja vuosina 1992-98. Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsenenä hän oli vuosina 1998-2003.

Muitakin suomalaisia akateemikoita

Espanjan akatemiamaailma ei ole suomalaisille aivan neitseellistä maaperää.

Espanjan tärkeimmässä akatemiassa - kieliakatemiassa - on tälläkin hetkellä suomalainen kirjeenvaihtajajäsen - Helsingin yliopiston ibero-romaanisten kielten professori Timo Riiho.

Myös Helsingin yliopiston edesmennyt romaanisen filologian professori Veikko Väänänen oli tämän Espanjan kuninkaallisen akatemian kirjeenvaihtajajäsen.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Palo, Madrid