1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Uno, dos, tres

Arvaa kuinka monta? Miten pitkä, kuinka vanha? Tietyssä iässä lapset ovat hulluna numeroihin. Satu Aaltonen kasvattaa kotonaan numerotiedustelijaa.

Äiti, minä vuonna sä olitkaan syntynyt? Minä vuonna mummo on syntynyt? Kuinka monta viikkoa on vuodessa? Miten monta Aku Ankkaa sulla oli pienenä? Voiko Eetun ukin luona olla satoja Aku Ankan taskukirjoja? Kuinka moneen sä osaat laskea?

Kuusivuotiaani on hurahtanut numeroihin. Hän järjestelee sarjakuviaan numerojärjestykseen ja kyselee, kyselee kaiken aikaa. Äiti, mikä on kaikkein suurin numero? Kuinka monta on kahdeksan kahdeksaa?

Jatkuva numeroiden räknääminen saattaa kuulostaa rasittavalta, mutta oikeastaan se on ihan hauskaa ja erittäin tarpeellista harjoitusta. Numerosarjojen mieleen painaminen on tärkeä kansalaistaito. Pin-koodeja, ovikoodeja, pankki- ja luottokorttien tunnuslukuja, koko perheen sotut, salasanoja ja käyttäjätunnuksia. Arki ei rullaa ilman kattavaa päänsisäistä numeromuistiota.

Numerohullun sarjakuvaintoilijan aarreaitaksi osoittautui divari. Käyttäkää hyvät ihmiset jälkeläisiänne divareissa! Siellä on numerojärjestyksessä ja sopuhintaan taskukirja poikineen. Divarissa viikkorahallakin on ostovoimaa.

Omaan poikaani divarin ilmapiiri ja järjestys tekivät niin suuren vaikutuksen, että haaveammatti vaihtui taas kerran. Divarinpitäjänä saa keräillä, järjestellä ja lueskella päivät pitkät. On se leppoisampaa työtä kuin poliiseilla, jotka joutuvat kolaripaikoilla näkemään pelottavia juttuja.

Kun kesäkirjat on haettu divarista, suosittelen numerohirmuille vanhaa kunnon Uno-peliä. Uno-korttien lätkyttely on aidosti koko perheen huvi. Aikuinen ei tympäänny, ja kolmivuotiaskin välillä voittaa.

Numeroita, numeroita. Monellako eurolla saa kalastusluvan? Kuinka lämmintä on vesi mökkirannassa? Kuinka monta yötä on lomaan?